Belgen schrijven geschiedenis

THOMAS DETRY EN THOMAS PIETERS "We beschouwen elkaar als broers." © GET

Thomas Pieters en Thomas Detry hebben zondag in Melbourne een van de mooiste bladzijden in de geschiedenis van de Belgische golfsport geschreven. Ze pakten er de Wereldbeker voor teams. Geen enkele speler van de top twintig was van de partij in deze laatste grote wedstrijd van het jaar. Toch doet dat niets af van de verdienste van onze landgenoten, die de wedstrijd domineerden en lieten zien dat ze elkaar perfect aanvullen.

De World Cup is geen gewoon toernooi, maar toch is het een klassieker. Op de erelijst staan klinkende namen, van Ben Hogan tot Tiger Woods, maar ook Jack Nicklaus, Arnold Palmer, Gary Player en Severiano Ballesteros.

Leuk aspect: Pieters en Detry volgden een vergelijkbare weg naar de top en zijn de voorbije jaren bovendien vrienden geworden. Al sinds de jeugdcategorieën nemen ze vaak deel aan dezelfde toernooien. Ze gingen zelfs naar dezelfde universiteit in Illinois. “We beschouwen elkaar als broers”, zeiden ze toen ze de trofee overhandigd kregen. De twee Belgen vullen elkaar perfect aan, en dat droeg ongetwijfeld bij aan hun overwinning. De Wereldbeker, het enige grote toernooi dat in teamverband wordt gespeeld (twee dagen fourballs, twee dagen foursome), vergt een solidariteit, teamgeest en een grote complementariteit tussen de spelers. “We kennen elkaar door en door. We weten waar de andere de bal zal zien belanden nog voordat hij slaat”, zeggen beiden.

Voor Pieters en Detry was het in Melbourne vier dagen lang genieten. In het begin speelden ze heel ontspannen. Toen ze aan de leiding kwamen, moesten ze hun concentratie scherpen. “De laatste dag waren we wat nerveus, maar we konden goed om met de druk en hielden de Australiërs en de Mexicanen, die terugkeerden, achter ons.”

Thomas Pieters scoorde eerder al op het internationale niveau. Hij won drie toernooien van de European Tour, en werd vierde op de Olympische Spelen in Rio en in de Masters van Augusta in 2017. In 2016 presteerde de Antwerpenaar ook sterk in de Ryder Cup. Voor Thomas Detry was het allemaal veel nieuwer. Maar de 25-jarige Brusselaar bleek gewapend tegen de druk en hij sloeg de bal telkens met groot zelfvertrouwen tot dicht bij de vlag. Op de laatste hole, waar de druk heel hoog was, vuurde hij zelfs een supersonische drive af: het illustreerde dat hij met groot zelfvertrouwen stond te spelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content