Belgacom TV gaat eigen weg

Belgacom maakt zijn tv-diensten goekoper. Sinds maandag kan je tv ook zonder internet kopen. Een telefoon- abonnement is wel nog nodig en dat kost 17,50 euro per maand, de goedkopere Discovery Line is niet voldoende. Tot voor kort onderstreepte topman Didier Bellens nog hoe succesvol Belgacom TV was om nieuwe internetabonnees aan te trekken. “Belgacom riep vroeger technische redenen in om internet aan tv te koppelen. Nu kan het kennelijk zonder”, klinkt het schamper bij een oudgediende van concurrent Telenet.

“Veel mensen zijn niet geïnteresseerd in internet of vinden de combinatie te duur”, reageert Belgacomwoordvoerder Jan Margot. “Zodra ze Belgacom TV in huis hebben, nemen ze daarna misschien toch nog internet. Heel wat senioren volgen vandaag computerklas of ze hebben kleinkinderen die ook bij oma willen chatten. We verruimen onze potentiële markt.” In ieder geval is Belgacom TV geen loss leader voor zijn internetabonnementen. “Televisie wordt meer een zelfstandig product.”

Meteen rijst de vraag of Belgacom ook een groothandelsaanbod van zijn televisiedienst uitbrengt voor andere operatoren. Een soort ‘Belgacom TV inside’ dienstenaanbod. Het is zeker niet duidelijk dat Belgacom televisie levert aan concurrenten. “Tot nog toe is de enige internetprovider die een tv-aanbod van iemand anders uitbrengt Arcor in Duitsland. En zelfs daar gaat het eigenlijk om een eigen Duits product onder het merk Vodafone”, zegt Ben Tudor van marktonderzoeker CurrentAnalysis. KPN in Nederland is zeer actief in groothandelsdiensten voor andere operatoren. Maar niet voor tv. “Wij houden vast aan de koppeling tussen tv en internet en wij verwachten die zelfs nog te versterken”, zegt woordvoerder Bram Oudshoorn van KPN. “Er zijn geen plannen voor tv als een wholesaledienst.” KPN Belgium is bij ons de enige kapitaalkrachtige mogelijke afnemer van zo’n eventueel groothandelsaanbod. “Dit is belangrijk, maar nieuw voor ons. We bekijken hoe we daarop best kunnen reageren.” Ondertussen is de CEO van KPN Belgium Grégoire Dallemange strategisch directeur en lid van het directiecomité van Belgacom geworden.

Ook de intercommunales voelen de verandering bij Belgacom. Zij wilden hun tv-klanten nog altijd aan Telenet verkopen. “Belgacom TV had het nadeel dat je tegelijk een internetabonnement moest nemen. Nu gaat de prijs naar beneden om de concurrentie met de kabel maximaal te voeren. Natuurlijk voelen wij dat”, zegt voorzitter Wim Dries van Interkabel. Hij blijft bij zijn stelling dat het mogelijke bod van Belgacom op de tv-activiteiten van Interkabel vooral bedoeld is om de expansie van Telenet te fnuiken. Een repliek hierop hadden de woordvoerders van Belgacom op een spiekbriefje staan: “TV is een business met schaaleffecten als gevolg van een deels vaste kostenstructuur.” Hoe meer tv-klanten, hoe rendabeler. “Belgacom antwoordt niet op twee simpele vragen”, reageert Dries. “Hoe lang zou die deal lopen en wat mag hij kosten? Het is moeilijk te geloven dat een beursgenoteerd bedrijf als Belgacom in twee infrastructuren zou blijven investeren, VDSL én kabel.”

De klanten van Belgacom kunnen sinds maandag hogedefinitietelevisie krijgen. Die dienst loopt over het nieuwe VDSL-netwerk van Belgacom. Daarmee wil de operator minstens tot op het niveau van Telenet komen. De toezichthouder in de telecomsector BIPT maakt ‘binnenkort’ bekend tegen welke voorwaarden ook alternatieve operatoren van dat netwerk gebruik kunnen maken. Voorzitter Eric Van Heesvelde heeft geen standpunt op de vraag of de bundeling van telefonie en televisie koppelverkoop is. Dat is in België verboden en het is een bevoegdheid van Economische Zaken. “Wij analyseren dit, maar er zijn geen indicaties dat we dit juridisch gaan aanvechten”, zegt Stefan Coenjaerts van Telenet. Ondertussen leggen de beleggers hun boontjes eerder bij Belgacom dan bij Telenet te week.

B.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content