Beleggingstip: koop Arnie’s geweer

Niet alleen Arnold Schwarzenegger plukt de vruchten van zijn politieke campagne. Ook verkopers van memorabilia zien de toekomst rooskleurig in. De hernieuwde populariteit van Schwarzenegger zal de handel in zijn filmrelieken flink aanzwengelen.

Beverly Hills (VS)

“Ar nold Schwarzenegger-items worden al langer verzameld. Maar tussen 1996 en 2002 had hij wat aan populariteit ingeboet,” vertelt Brian R. Chanes, aankoopdirecteur bij het veilinghuis Profiles in History in Beverly Hills. “De prijzen hadden zich gestabiliseerd en de vraag naar zijn objecten was duidelijk afgenomen. Sinds zijn verkiezingscampagne krijgt hij weer alle aandacht. Bovendien zal hij nu minder acteren, wat de objecten zeldzamer maakt.”

Profiles in History specialiseert zich al jaren in de handel in Hollywood-memorabilia en historische documenten van beroemde figuren. Verzamelaars kopen er handgeschreven brieven van Napoleon, The Beatles of George Washington, baljurken van Marilyn Monroe of prinses Diana, gadgets uit de nieuwe James Bond-film en ga maar door.

De hoogste prijs die ooit voor een Schwarzenegger-item werd betaald, dateert van 1996. Een verzamelaar had 46.000 dollar veil voor het leren vest dat Arnold in een cruciale scène van ‘Terminator 2’ droeg. Chanes: “Algemeen wordt aangenomen dat ‘Terminator 2’ Arnolds beste film was. De objecten uit die film zijn dan ook het meeste waard. Maar ook de relevantie van het object speelt een rol. Een handschoen of een kous is niet iets wat het karakter symboliseert en is daarom minder waard. Het goedkoopste Schwarzenegger-souvenir dat wij hier ooit hebben verkocht, was een mes uit de film ‘Commando’. Dat ging voor 1500 dollar weg.”

Daarmee zit Arnold duidelijk in de duurdere categorie van levende, nog actieve acteurs. En Profiles rekent erop dat dit nog even blijft duren. Voor hun veiling midden december hebben ze dertien Arnold-stukken klaarliggen. Met de huidige hype verwachten ze met de topstukken enorme bedragen te halen. Voor de waarde op langere termijn is het nog afwachten hoe Arnolds politieke carrière evolueert en wat de voormalige bodybuilder, vastgoedmakelaar en acteur nog meer in petto heeft.

“Bij iemand die over de jaren heen aan belangstelling inboet, verwatert de waarde van de collectie,” waarschuwt Chanes. “Die parameter is heel moeilijk in te schatten. Hoewel de prijzen van memorabilia de jongste jaren sterk gestegen zijn, blijft het een risicovolle investering. Daarom raad ik mijn klanten steeds aan vooral te kopen uit passie. Natuurlijk zijn er mensen die het goed weten te spelen. Zo kocht een klant van ons begin dit jaar nog een object voor 19.000 dollar. Drie maanden later kreeg hij er 26.000 dollar voor aangeboden.”

En wat als Arnold plots sterft? Chanes: “De dood van zo’n figuur heeft weinig met de waardering van zijn memorabilia te maken. In het beste geval wakkert het even de bekendheid aan, maar meestal zie je die opflakkering snel nadien weer verdwijnen.” Maar wanneer zo’n bekendheid in een tragisch ongeluk sterft, ligt de zaak anders. Chanes: “Toen prinses Diana nog leefde, haalde een kerstkaart die door haar en prins Charles was ondertekend een goede 3500 dollar. Net nadat ze gestorven was, moest je voor dat zelfde stuk 15.000 dollar betalen. Vandaag zijn de prijzen weer gezakt tot iets boven het niveau van voor haar dood.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content