Beleggers waarderen LGBT-CEO’s te weinig

Bedrijven geleid door LGBT-personen – kort voor lesbisch, gay, biseksueel en transgender – presteren beter op de beurs dan hun concurrenten met hetero-CEO’s. Onderzoekers van de universiteit van Northumbria Newcastle namen de prestaties van 26 beursbedrijven tussen 2000 en 2021 onder de loep. Daar zitten modespelers bij zoals Abercrombie & Fitch en Burberry, het techbedrijf Apple en de fastfoodketen Chipotle.

Het rendement van een portefeuille met die bedrijven lag de voorbije twintig jaar gemiddeld 11,5 procent hoger dan het marktgemiddelde. De onderzoekers hebben verschillende fictieve portefeuilles samengesteld met LGBT-geleide bedrijven. Ze deden het allemaal beter dan de markt. De onderzoekers besluiten dat LGBT-CEO’s structureel ondergewaardeerd zijn, omdat ze door beleggers, bewust of onbewust, gediscrimineerd worden. Dat verklaart hun bovengemiddelde prestaties op de lange termijn.

In de Verenigde Staten bestaat sinds 2021 de Nasdaq Board Diversity Rule, die bedrijven op de technologiebeurs Nasdaq verplicht minstens een vrouw en iemand uit de LGBT-gemeenschap in de raad van bestuur te hebben. Die regel wil onder andere de ondervertegenwoordiging aanpakken van mensen uit de LGBT-gemeenschap.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content