Beleggen zonder vooroordelen

Ook een kwantitatieve strategie kan lonen voor een belegging in de groeilanden. Dat bewijst het fonds Robeco Emerging Conservative Equities.

Vaak is te horen dat wie wil beleggen in de opkomende landen, vooral moet beschikken over een grondige kennis van de bedrijven, veel bedrijfsbezoeken moet afleggen en geregeld bedrijfsleiders moet ontmoeten. Maar het is opvallend dat een zuiver kwantitatief groeilandenfonds de afgelopen drie jaar in zijn categorie de beste prestatie heeft neergezet. Robeco Emerging Conservative Equities haalde in die periode een gemiddeld jaarlijks rendement van 8,2 procent, met een veel lagere volatiliteit dan gemiddeld. Dat heeft het fonds vijf Morningstar-sterren opgeleverd.

Lage volatiliteit

De lage volatiliteit is een van de meest opvallende kenmerken van het fonds. De beheerders baseren hun strategie op universitair onderzoek, dat heeft aangetoond dat de minst volatiele aandelen op lange termijn beter presteren, rekening houdend met de risico’s. “Die vaststelling wordt zowel bevestigd door aandelen uit de ontwikkelde landen als door aandelen uit de opkomende markten”, zegt Arlette van Ditshuizen, de beheerder van het fonds.

Bovendien hoeft een beheerder niet per se een team van vijftien analisten ter plaatse te hebben om een fonds samen te stellen dat belegt in aandelen met een lage volatiliteit, volgens Van Ditshuizen. Het volstaat een kwantitatief model te gebruiken dat de minst volatiele aandelen selecteert en daaraan andere kwantitatieve filters toe te voegen, waaronder waarderingscriteria en liquiditeit.

“Wij gaan bijvoorbeeld na hoe de winstverwachting in de voorbije kwartalen is geëvolueerd, en hoe de koers zich ge-draagt”, zegt Van Ditshuizen. “We zijn vooral uit op goedkoop gewaardeerde aandelen met een stabiele koers en een aantrekkelijk volatiliteitsprofiel. Om de transactiekosten te beperken, houden we de posities gemiddeld zo’n vier jaar in portefeuille. Als je vaak aandelen koopt en verkoopt op de opkomende markten, kan dat snel een hoop geld kosten. Daar lijden de prestaties onder.”

De opkomende markten hebben moeilijke tijden achter de rug. Dat verklaart mee het rendement van het fonds sinds 2011. Een strategie die inzet op lage volatiliteit is minder efficiënt in een pe-riode van sterke groei. “Maar ons doel is geld verdienen door niets te verliezen in tijden van terugval”, stelt Arlette van Ditshuizen.

Dat de selectie van aandelen automatisch verloopt, heeft het voordeel dat de beheerders geen vooroordelen hebben tegenover de aandelen in de portefeuille. Wel zijn er beperkingen om een te grote blootstelling aan een sector of een land te vermijden. Momenteel is de portefeuille vooral belegd in grote kapitalisaties, zoals Vale (Brazilië), Lukoil (Rusland) en Taiwan Semiconductors.

Robeco Emerging Conservative Equities

Isin-code: LU0582533245

FRÉDÉRIC DINEUR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content