Beleggen als een goeroe

“De aandelenselectie van de Guru-fondsen is gebaseerd op de criteria die beleggingsgoeroes zoals Warren Buffett hanteren”, zegt Denis Panel, de CEO van Theam.

Het fonds Parworld Quant Equity Europe Guru kwam in 2009 in Frankrijk op de markt. De Luxemburgse versie is sinds 2011 beschikbaar in België. Het fonds haalde de voorbije drie jaar een rendement van 11,7 procent en kreeg onlangs een vierde ster van Morningstar. Het wordt beheerd door Theam, een partner van BNP Paribas Investment Partners, dat is gespecialiseerd in kwantitatief beheer. Het gaat uit van een wiskundig model dat automatisch belegt in activa op basis van vooraf vastgelegde criteria.

“De aandelenselectie van de Guru-fondsen is gebaseerd op de criteria die gerenommeerde Angelsaksische beleggingsgoeroes zoals Warren Buffett en Peter Lynch hanteren”, zegt Denis Panel, de CEO van Theam. “We gebruiken fundamentele criteria die weinig gecorreleerd zijn. We beleggen zoals een privébelegger dat zou doen, maar dan in alle objectiviteit. Daaraan wil het gewone beleggers weleens ontbreken.”

Twaalf onderdelen

In het beleggingsproces worden eerst de 500 à 600 meest liquide aandelen geselecteerd. Elk bedrijf krijgt een score op tien voor drie criteria: de rentabiliteit, de waardering en de marktvooruitzichten. Dat cijfer is gebaseerd op de algemene verwachtingen van analisten en op de koersprestaties van de voorbije zes maanden. Denis Panel: “Het gemiddelde van die drie scores vormt de totaalscore. Daaruit pikken we de 35 aandelen met de hoogste rating. De vijf meest volatiele aandelen halen we uit de selectie. We beleggen in de overgebleven dertig waarden, waarbij elke positie hetzelfde gewicht krijgt.”

De lijst met dertig aandelen kan sterk variëren van maand tot maand. De transactiekosten zouden fors oplopen als de hele portefeuille elke maand werd aangepast. “Daarom bestaat onze portefeuille uit twaalf equivalente onderdelen, waarvan de samenstelling om de twaalf maanden wordt aangepast. In maart 2014 passen we het deel van de portefeuille aan dat we in maart 2013 hebben belegd. Daardoor houden we de rotatiegraad onder de 100 procent.”

Denis Panel benadrukt dat een Guru-fonds niet mag worden vergeleken met een passief of een indexfonds. “We hanteren een kwantitatief beheer gebaseerd op overtuigingen. De portefeuille wijkt sterk af van onze referentie-index, met een goed evenwicht tussen defensieve en cyclische waarden, en een sterke onderweging van bankwaarden, energie, voeding, technologie en chemie.”

“Het fonds maakt deel uit van een nieuwe generatie kwantitatieve producten die transparanter opereren en meer gericht zijn op risicobeheersing. Tot voor kort konden die fondsen vooral rekenen op de interesse van institutionele beleggers, maar ook particuliere beleggers beginnen er interesse voor te vertonen.”

Parworld Quant Equity Europe GURU

ISIN-code: LU0774754435

FRÉDÉRIC DINEUR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content