Beleg als Buffett

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Tegen 2050 moet de wereldwijde landbouwproductie verdubbelen. Dat geeft producenten van landbouwmachines zoals Deere de wind in de zeilen. Ook Warren Buffett heeft dat begrepen.

De Amerikaanse multinational Deere werd in 1837 gesticht door de hoefsmid John Deere. Hij ontwierp een ploeg en begon met de massaproductie ervan. 175 jaar later worden de machines van het bedrijf over de hele wereld gebruikt. De vraag naar landbouwmachines zal de volgende decennia nog stijgen. Tegen 2050 zijn er 9 miljard mensen op aarde. Het komende decennium moet de wereldwijde landbouwproductie elk jaar toenemen met gemiddeld 3,4 procent om aan de groeiende vraag naar voedsel te kunnen voldoen. Ter vergelijking: het afgelopen decennium werd een jaarlijkse groei van slechts 2,4 procent gehaald. De wereldwijde vraag naar mais bijvoorbeeld is tussen 1995 en 2012 gestegen met bijna 70 procent. China is uitgegroeid tot de op een na belangrijkste maisconsument ter wereld. Bovendien leidt de opkomst van de middenklasse in de groeilanden ertoe dat de vraag naar vlees — en dus ook naar granen om vee te kweken — aantrekt. Het gebruik van meer en betere machines moet de landbouwproductie helpen op te voeren.

Het hoeft niet te verwonderen dat Deere recordjaarcijfers heeft bekendgemaakt. Het vierde kwartaal van het boekjaar 2011-2012, dat werd afgesloten op 31 oktober, leverde een omzet van 9,8 miljard dollar op, een stijging met 14 procent tegenover dezelfde periode in het boekjaar 2010-2011. Dat tilde de jaaromzet naar 36,1 miljard dollar, of 13 procent boven het vorige jaarcijfer. De winst in het laatste kwartaal bedroeg 687,6 miljoen dollar of 1,75 dollar per aandeel. Dat resultaat lag wel onder de analistenconsensus van 1,88 dollar per aandeel. De jaarwinst bedroeg 3,06 miljard dollar of 7,63 dollar per aandeel. Dat is een toename van 9,3 procent op jaarbasis, tegenover 2,80 miljard dollar en 6,63 dollar per aandeel in het vorige boekjaar. Niet toevallig kocht Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van Warren Buffett, onlangs voor 350 miljoen dollar aandelen van Deere.

CEO Sam Allenwil de omzet tegen 2018 verdubbelen tot 50 miljard dollar. Daarnaast wil hij de omzet buiten de Verenigde Staten en Canada optrekken van 35 naar 50 procent. Deere investeert dan ook in landen als Rusland, China en India om daar nieuwe producten op de markt te brengen. Voor het lopende boekjaar 2012-2013 is Allen iets voorzichtiger. Hij mikt op een omzetgroei van 5 procent en een winstcijfer van 3,2 miljard dollar. Dat zou neerkomen op een stijging met 4,5 procent.

Met een verwachte koers-winstverhouding in de buurt van 11 voor het lopende boekjaar is Deere weer aantrekkelijk geprijsd, vooral gezien de rooskleurige perspectieven op lange termijn. Daarom is het aandeel koopwaardig.

DANNY REWEGHS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content