Belangrijke zaken eerst: ‘t is gewoon discipline, sukkel

Vijftien jaar na het meest succesrijke managementboek annex zelfhulpgids ‘The 7 Habits of Highly Effective People’ (15 miljoen exemplaren), pakt levende legende Stephen Covey uit met ‘The 8th Habit’. De achtste eigenschap zet de stap van efficiëntie naar ‘greatness’.

Stephen Covey, The 8th Habit – From Effectiveness to Greatness. Free Press (Simon & Schuster), 406 blz. De vertaling, De 8ste eigenschap – Van effectiviteit naar inspiratie, verschijnt op 25 maart. Business Contact, 400 blz., 27,50 euro.

Slechts voor één zaak schaamt hij zich: zijn royale villa, met uitzicht op de grillige Wasatch-bergen. Het gebouw lijkt boven Provo uit te torenen, een stad in de verre schaduw van Salt Lake City. De 72-jarige Stephen Covey trekt er zijn dagelijkse baantjes in het verrassend ruime zwembad. Ondertussen spelen enkele van zijn 43 kleinkinderen – het 43ste werd rond Kerstmis 2004 geboren – een partijtje basketbal in de indoor baskethall – zelfs het elektronische scorebord ontbreekt niet. Het huis met enkele speeltjes lijken de enige tekenen van het fortuin van de emeritus professor Management. Er staat nog wel een vakantiehut in Montana, maar de verdiensten van zijn bestsellers en consultancy gaan grotendeels naar liefdadigheidsstichtingen. Misschien hebt u de man van het meest verkochte managementevangelie annex zelfhulpboek ooit nog de deur gewezen. In de jaren vijftig doorkruiste hij Europa – zoals zovele mormonen – om zielen te winnen. In het Londense Hyde Park verkondigde hij zijn geloof op een zeepkist. Het moet hem gesterkt hebben, want de krasse Covey is ook nu nog een meeslepende congresspreker (die op 19 mei 2005 Nederland aandoet).

Ongetwijfeld heeft hij het op 19 mei ook over zijn nieuwste boek, The 8th Habit – From Effectiveness to Greatness, de lang verwachte opvolger van The 7 Habits of Highly Effective People. Sinds de publicatie in 1989 gingen al 15 miljoen exemplaren over de toonbank. Van de Nederlandse vertaling, De zeven eigenschappen van effectief leiderschap, werden al 150.000 exemplaren verkocht. Ook in 2004 gingen er nog 1000 boeken de deur uit. Op 25 maart ligt de vertaling van de opvolger klaar.

Wie bij Covey praktisch tijdmanagement zoekt, komt van een koude kermis thuis. Niet dat Covey die tips en technieken afwijst, maar hij begint op een hoger niveau. Bij Covey gaat het om discipline, verantwoordelijkheid en integriteit. Wie volgens die principes leeft, heeft het goed én kan efficiënt leidinggeven. Dat wordt nog duidelijker bij de achtste eigenschap: ontdek je eigen stem en help ook anderen hun stem te ontdekken. Dat is Coveys antwoord op de kennismaatschappij en het wegvallen van de klassieke hiërarchische organisatie. Ook dit boek geeft, gul doorspekt met voorbeelden en anekdotes, zowel een leidraad voor het individu als voor een leidinggevende. En ook dit werk is zowel privé als professioneel, zowel persoonlijk als interpersoonlijk bruikbaar.

Covey staat nog altijd op de zeepkist, hij verkondigt nog altijd zijn positieve boodschap van waarden, zelfbewustzijn en discipline. Maar hij wordt niet meer de deur gewezen.

Luc De Decker

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content