BEL-20 VIERT 25STE VERJAARDAG

Jasper Vekeman medewerker Trends en Moneytalk 

De korf met de twintig belangrijkste Belgische aandelen blies vorige week 25 kaarsen uit. Een plaatsje in de index blijft een prestigezaak, maar de Bel-20 vertelt weinig tot niets over de beurs van Brussel of de Belgische economie.

De beurs van Brussel lanceerde 25 jaar geleden de Bel-20, een korf met de belangrijkste aandelen. Daarmee volgde de beurs van Brussel het voorbeeld van een aantal buurlanden, waar ook een nationale index was samengesteld. Een index moet beleggers een referentie bieden. Als u wilt weten of een aandeel het beter of slechter doet dan de markt, kunt u de koersprestatie aftoetsen aan de prestatie van een index.

Voor de bedrijven in de Bel-20 valt het belang van dat zitje niet te onderschatten. Het geeft veel extra zichtbaarheid, naamsbekendheid en prestige. Bovendien zijn er grote beleggers zoals pensioenfondsen of verzekeraars die enkel in grote bedrijven uit de Bel-20 beleggen.

Wie krijgt een zitje in de Bel-20?

De beursuitbater Euronext bepaalt wie in de Bel-20 zit. Het hanteert daarvoor een vuistdik reglement, dat weleens ruimte laat voor discussie. Het zijn dus niet noodzakelijk de twintig aandelen met hoogste beurswaarde die met de eer gaan lopen. Of er voldoende aandelen vrij verhandelbaar zijn en of er voldoende handel is in het aandeel, speelt ook een rol.

Een keer per jaar wordt de Bel-20 herzien, en dat was vorig weekend het geval. Delta Lloyd, D’Ieteren en Befimmo mochten vrijdag nog mee aan de feestdis, maar maandag moesten ze plaats ruimen voor Ontex, Galapagos en ING. Met de komst van de Nederlandse grootbank kleurt de Bel-20 een beetje meer buitenlands. Ook het Franse Engie zit in de Belgische beursgraadmeter. Het reglement van de Bel-20 laat buitenlandse bedrijven met een tweede notering in Brussel toe, op voorwaarde dat een derde van de balans of 15 procent van het personeel Belgisch is. Met dochters ING België en Electrabel zijn ING en Engie – het voormalige GDF Suez – duidelijk aanwezig in ons land. Wat zegt de Bel-20 over de Brusselse beurs?

De Bel-20 geeft ook aan welke richting de beurs uitgaat. Met een blik op de prestaties weet u meestal hoe het sentiment zat. En als de Bel-20 het goed doet, is de kans groot dat ook de kleinere aandelen buiten de hoofdmacht het goed doen. Of misschien zelfs beter. Zo is de Bel-20 sinds zijn dieptepunt in 2008 al 125 procent gestegen. In die periode wonnen de Bel Mid-index, een korf middelgrote Belgische bedrijven, en de Bel Small, een index met kleine aandelen, 150 en 200 procent.

Maar het belang van de Bel-20 als graadmeter voor de andere aandelen op de beurs van Brussel mag zeker niet worden overschat. Bij de herziening van de index wordt elk jaar ook het gewicht van de leden opnieuw bepaald. De bovengrens ligt op 12 procent. Zonder die limiet zou AB InBev met zijn beurswaarde van 175 miljard euro te zwaar wegen, terwijl Elia met zijn marktkapitalisatie van 2,5 miljard euro in het niets zou verdwijnen.

Maar zelfs met die bovengrens maken AB InBev, Engie en ING nog ruim een derde van de Bel-20 uit. Neem daarbij KBC (8%) en Delhaize (8%) en u weet welk vijftal ruim de helft van de richting van de Bel-20 bepaalt.

Wat zegt de Bel-20 over de Belgische economie?

Als de economie vierkant draait, zijn mensen pessimistischer. Dat betekent vaak ook dat beleggers risicovolle activa schuwen en dat de beurzen slecht presteren. Maar die samenhang betekent nog niet dat de Bel-20 ons veel vertelt over de Belgische economie.

Bij AB InBev, de grootste brouwer ter wereld, stelt de Belgische markt bijvoorbeeld niets voor in de cijfers. Ook bedrijven als Solvay, Umicore of Bekaert zijn wereldspelers. Bovendien is ook de sectorverdeling niet representatief voor onze economie. Met ING, KBC en Ageas weegt de financiële sector bijvoorbeeld bijzonder zwaar in de Bel-20.

Wat is het belang van de Bel-20 voor de belegger?

Indexen hebben de jongste jaren nog aan belang gewonnen door de opkomst van trackers. Dat zijn beleggingsfondsen die passief de evolutie van een onderliggende waarde zoals een korf aandelen volgen. Trackers zijn populair bij beleggers door de lage kosten en de vlotte verhandelbaarheid. Zo kunt u met één muisklik een tracker op de S&P500-index kopen, waarmee u meteen in de vijfhonderd belangrijkste Amerikaanse aandelen belegt.

Ook op de Bel-20 bestaan trackers, zoals de Lixor ETF Bel20. Maar populair zijn die niet. De reden is dat de Brusselse korf maar twintig leden heeft, en dus geen mooi gediversifieerde belegging oplevert, zoals een tracker op de S&P500 of de Stoxx Europe 600. Bovendien is een belegging in de Bel-20 in de eerste plaats een play op de zwaargewichten AB InBev, Engie en ING. De Bel-20 blijft zo vooral belangrijk om gebald in één cijfer te vertellen wat dé beurs die dag heeft gedaan.

De artikelen op deze pagina’s verschenen de voorbije week al in The Daily Trends, het dagelijkse nieuwsmagazine van Trends. Als abonnee leest u The Daily Trends gratis op thedailytrends.be, of via de app.

JASPER VEKEMAN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content