BEHEER MET EEN FRISSE KIJK

Aberdeen Asset Management belegt al heel vroeg actief in de opkomende markten. Die ervaring loont.

Aberdeen Asset Management had heel vroeg begrepen hoe belangrijk het is aanwezig te zijn in de opkomende markten. De groep is al een kwarteeuw actief in Azië en beschikt over 46 beheerders met een specialisatie in die regio. Bijzonder is dat Aberdeen geen beheerders toewijst aan een specifiek fonds, maar werkt met een team dat een groep fondsen beheert. Het beheersteam van het Aberdeen Global – Asian Smaller Companies Fund bestaat uit veertien leden die gevestigd zijn in Singapore. “De beheerders roteren voortdurend tussen sectoren en bedrijven. Zo hebben we altijd een frisse kijk op de zaken”, stelt Yoojeong Oh, een van de beheerders. Het team is zeer ervaren. Vijf leden zijn al meer dan vijftien jaar actief op de financiële markten.

Het fonds beheert meer dan 3,5 miljard dollar aan activa. Het afgelopen decennium haalde het een gemiddeld rendement van bijna 15 procent per jaar. Het kreeg daarvoor vijf sterren van Morningstar. De volatiliteit is lager dan die van de meeste andere groeilandenfondsen. “De bedrijven die we in de portefeuille opnemen, hebben een solide financiële basis in vergelijking met de rest van de markt. Vele hebben een positieve liquiditeitspositie”, zegt Yoojeong.

Corporate governance

“Ons selectieproces vertrekt vanuit de fundamentele analyse van bedrijven. We beoordelen de financiële stabiliteit, het marktleiderschap en de prijszettingsmacht van de ondernemingen. Daarna ontmoeten we het management om onze analyse te bevestigen”, vertelt Yoojeong. “Wij zijn doorgaans voorzichtiger dan de marktconsensus, om een vangnet te hebben als het bedrijf de verwachtingen toch niet kan inlossen. Voor de sectoren focussen we vooral op consumptiewaarden. Onze research heeft veel kwaliteitsbedrijven aan het licht gebracht, die voordeel kunnen trekken van de demografische trends en de stijgende inkomens in de opkomende landen.”

Yoojeong onderstreept dat corporate governance een uitdaging blijft in Azië, en vooral in China. “Als we inzetten op de groei van de Chinese binnenlandse consumptie, beleggen we veeleer in bedrijven die noteren in Hongkong of Singapore. We vermijden rechtstreekse beleggingen in Chinese aandelen, omdat het veel moeilijker is toegang te krijgen tot de directieteams. Vaak scoren zulke bedrijven laag in transparantie. Een deugdelijk bestuur is voor ons een van de belangrijkste selectiecriteria.”

Stabiliteit

Acht van de tien grootste posities maken al meer dan tien jaar deel uit van de portefeuille. “De voorbije vijf jaar zijn onze prestaties voor de helft te danken aan de verdeling tussen landen en voor de helft aan de aandelenselectie. We zijn overwogen in landen met gunstige demografische trends zoals Maleisië, India en Singapore.” De drie grootste posities worden ingenomen door groepen met grote, conservatief gewaardeerde vastgoedportefeuilles: de hotelketen Millenium & Copthorne, de Maleisische supermarktketen Aeon Co en de vastgoedgroep Bukit Sembawang uit Singapore.

Aberdeen Global – Asian Smaller Companies Fund- ISIN-code: LU0231459107

FRÉDÉRIC DINEUR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content