Bedrijven vervangen onecologische processen

Ruim de helft van de industriebedrijven in de regio Antwerpen-Waasland besteedt meer dan 5 procent van haar investeringsbudget aan CO2-reductie. Dat blijkt uit een onderzoek van Voka Antwerpen-Waasland dat bij de bedrijven polste naar hun ambitie en hun realisaties om CO2 te reduceren en zelfs koolstofneutraal te worden.

De enquête leert dat 86 procent van de respondenten een strategie heeft om bestaande materialen en processen te vervangen door energiezuinige alternatieven. Een derde van de bedrijven (36%) bekijkt de uitstoot over de hele waardeketen. Dat wil zeggen: ze nemen de (indirecte) CO2-uitstoot veroorzaakt door hun leveranciers, klanten en andere partijen in de waardeketen van het product op in hun berekeningen. Atlas Copco is zo’n voorbeeld.

73 procent van de bedrijven gebruikt CO2-reductie als prestatie-indicator. Voor 52 procent is het een standaardindicator. Bij acht bedrijven (10%) is de bonus van het topmanagement eraan gekoppeld. Hoe groter het bedrijf, hoe belangrijker het aandeel van CO2-reductie in de bonus van het topmanagement. De meerderheid van de bedrijven maakt ook geen gebruik van CO2-compensaties via een fonds. Ze willen hun uitstoot effectief reduceren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content