‘Bedrijfsrevisoren spelen een cruciale rol in de economie’

WIE

Patrick Van Impe (56)

IS

Managing partner bij HLB Belgium, lid van het uitvoerend comité van HLB International en lid van de raad van bestuur van Voka Antwerpen-Waasland. Daarnaast is hij docent aan de KU Leuven.

WORDT

Voorzitter van het Instituut van de Bedrijfsrevisoren (IBR), waar hij al in de Stagecommissie, de Commissie van Toezicht, de raad van bestuur en het uitvoerend comité zat.

WIL

“Bedrijfsrevisoren spelen een cruciale rol in de economie”, zegt Patrick Van Impe. “Ze controleren 74 procent van het bruto binnenlands product en zorgen daarmee voor vertrouwen. Ondernemingen, stakeholders en bij uitbreiding de hele samenleving hebben baat bij ons werk. De geringe zichtbaarheid van het auditberoep staat niet in lijn met die belangrijke maatschappelijke rol. We moeten proactief durven te communiceren, uit onze comfortzone en bescheidenheid treden en heldere, kritische standpunten formuleren in de debatten die tot onze expertise behoren.”

“Het promoten van de aantrekkelijkheid van het beroep blijft een permanent aandachtspunt”, gaat Van Impe door. “We moeten de perceptie ombuigen. In de war for talent moeten we aantonen dat we aan verschillende veelgevraagde jobvereisten bij jonge afgestudeerden voldoen: een baan met zingeving en betekenis, heel veel diversiteit aan opdrachten en cliënten, vaak in een internationale context.”

“Tegen 2026 zullen meer dan 2.500 ondernemingen moeten rapporteren over hun duurzaamheidsaanpak”, zegt Van Impe. “Europa heeft de auditors in poleposition geplaatst om die duurzaamheidsrapporten te certificeren. In 2024 zal nieuwe Belgische wetgeving daarover uitsluitsel bieden. Wij zijn uitstekend geplaatst om ook die nieuwe opdracht aan te pakken.”

VRIJE TIJD

Reizen, film, een leuk diner onder vrienden, golf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content