Barokke Lente van de Zavel

Van zaterdag 17 tot en met zaterdag 24 april, op verscheidene tijdstippen en locaties rond de Zavel in Brussel. Info: tel. 02 507 82 00 en www.pbl-festival.be

De negende editie van de Barokke Lente van de Zavel laat u proeven van de Nuove Musiche – een nieuwe muzikale taal die in het begin van de zeventiende eeuw ontstond in Italië en zou leiden tot een van de vruchtbaarste periodes uit de muziekgeschiedenis: de barok. Naast andere elementen bestond de grote ‘vernieuwing’ hoofdzakelijk in het gebruik van twee verstaanbare (!) stemmen of één solostem in plaats van de polyfone schriftuur met doorgaans onverstaanbare teksten… in composities die de voorlopers zouden zijn van de opera en het oratorium.

Nuove Musiche, naar de gelijknamige madrigalenbundel van Giulio Caccini, werd de strijdkreet van een nieuwe generatie componisten zoals Monteverdi, Frescobaldi, Caccini zelf natuurlijk… en Nicolaus à Kempis, vanaf 1626 kapelmeester van de kathedraal van Brussel.

Het festival opent met de ‘Symphoniae’ van laatstgenoemde, uitgevoerd door het jonge ensemble Clematis, de sopraan Céline Scheen, de tenor Stephan Van Dyck en de bas Dirk Snellings. Een aantal prachtige voorbeelden van madrigalen, rond die tijd zeer in trek in Italië, wordt vertolkt door de mezzosopraan Guillemette Laurens en de sopraan Jody Pou. Het ensemble Elyma brengt onder leiding van de Argentijn Gabriel Garrido een bloemlezing uit de achtste madrigalenbundel van Monteverdi. Maar de nieuwe praktijk zou de oude niet helemaal verdringen. Dat blijkt uit de motetten van het Grote Koorboek (1645) van de Sint-Lambertuskathedraal van Luik, gezongen door Ex Tempore. Organist Serge Schoonbroodt speelt intermezzi op het recent gerestaureerde orgel van de Miniemenkerk. Het programma van Le Poème Harmonique onder leiding van Vincent Dumestre, is feestelijke muziek van Il Fasolo bestemd voor het Carnaval van Venetië. Tot slot van dit festival werpt het ensemble Daedalus onder leiding van Roberto Festa een blik op de periode die voorafging aan die Nuove Musiche en interpreteert polyfone muziek uit de 16de eeuw.

Milo Derdeyn

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content