Barbertje moest hangen

Didier Bellens heeft fouten gemaakt, maar alles was goed om hem te ‘pakken’. Een overzicht.

? 22 /06/09. De beurswaakhond voert een onderzoek naar Didier Bellens’ aankoop van een pakket aandelen van Telindus in 2005, kort voor het bod op Telindus. De auditeur pleit Bellens enkele maanden later vrij.

? 08/06/11. Bellens ontslaat zijn voormalige persoonlijke assistente Concetta Fagard, op het moment dat vicepresident maatschappelijk verantwoord ondernemen, en ook zijn woordvoerder, een klacht wegens pesten op het werk wilde indienen tegen Fagard. Drie maanden later leggen 40 kaderleden het werk neer als Bellens Fagard weer wil aannemen. Dat gaat niet door.

? 07/11. Bellens wordt in verdenking gesteld van de vermeend goedkope verkoop door Belgacom-filiaal ConnectImmo van een gebouw in Bergen aan een bedrijf van de gewezen PS-coryfee Edmée De Groeve.

? 29/01/13. Tijdens een informele nieuwjaarsdrink met journalisten vindt Bellens dat de Brusselse politici “fuck you” zeggen tegen internationale organisaties die 4G willen in de hoofdstad, verwijzend naar de strenge Brusselse stralingsnorm. Voogdijminister Labille verwijt hem ongepaste taal. Bellens verontschuldigt zich. Brussel krijgt zijn 4G.

? 16/09/13. Bellens meldt dat de ‘interne’ systemen van Belgacom zijn gehackt.

? 17/09/13. Kamerlid Roel Deseyn beweert in een persmededeling dat Bellens al veel langer wist van de hacking, maar de zaak stilhield. Het ‘nieuws’ wordt klakkeloos overgenomen. Deseyn baseert zich op een parlementaire vraag van hem van 2 mei, waarvan het prompte antwoord van Belgacom tot 10 juli op het kabinet van Labille bleef liggen. Deseyn had naar datalekken bij overheidsbedrijven gevraagd na een incident bij de NMBS. Belgacom had ontkennend gerapporteerd. Vervolgens was op 21 juni de malware bij Belgacom vastgesteld. “De CEO van Belgacom heeft de minister valse informatie bezorgd”, roept Deseyn.

? 18/09/13. Belgacom-voorzitter Michel Moll (MR) heeft al drie jaar een rijkelijk ‘strategisch’ consultancycontract met Huawei, onthullen de kranten van De Persgroep, dat de Chinese fabrikant in één beweging ook in verband brengt met de net bekendgeraakte hacking bij Belgacom.

? 05/10/13. Bellens is via een vennootschap bestuurder bij Immobel. Dat heeft hij al in 2007 gemeld. De Morgen beweert nu dat Immobel voorgetrokken wordt bij de verkoop van het Stro-gebouw van Belgacom aan de Brusselse Zavel. De baas van de vastgoedtak van Belgacom is bovendien in mei ontslagen. Een snelle audit door de revisor van Belgacom, Deloitte, vindt geen spoor van de betrokkenheid van Bellens.

? 12/10/13. De Morgen brengt uit dat Bellens een brief aan Wouter Beke heeft geschreven om zich te beklagen over Roel Deseyn. Ongepast, vinden parlementairen.

? 17/10/13. Bellens verschijnt met zijn voormalige persoonlijke assistente op de hoorzitting in de Kamercommissie Infrastructuur over de Immobel-Stro betichting.

? 05/11/13. De kranten van De Persgroep publiceren een factuur van PwC uit 2009 waaruit blijkt dat PwC op kosten van Belgacom de belastingaangifte van Bellens verzorgt. De vergoeding is 1268,75 euro. Een ‘streamer’ in De Morgen doet voorkomen alsof het om 16.727 euro gaat.

? 07/11/13. De kranten gaan in op een “waarschuwing” van Roel Deseyn (CD&V) in de Kamercommissie Infrastructuur dat Belgacom de mailboxen van kritische politici en journalisten doorzoekt. “Bellens zelf heeft een mailadres bij Yahoo.fr omdat hij weet hoe lek zijn eigen systeem is”, laat Deseyn optekenen in De Morgen. Bewijzen heeft hij niet, geeft hij toe. Dezelfde ochtend tijdens een ontbijtontmoeting vraagt Deminor-partner Pierre Nothomb aan Bellens hoe het is om een publieke aandeelhouder te hebben, vergeleken met zijn ervaringen bij GBL/Pargesa en RTL. “De slechtste aandeelhouder is de Belgische staat, nog slechter dan ik had verwacht”, antwoordt Bellens. Hij zet de conflicterende belangen van de staat uiteen en besluit dat alleen het dividend de hele regering interesseert. “Aan het einde van het jaar is het een beetje zoals mijn zoon met Sinterklaas. Ze vragen: hoeveel zal dat zijn, dat dividend, dit jaar”. In de pers wordt dat vertaald in titels als: ‘Bellens noemt Di Rupo ‘klein kind”.

? 08/11/13. Minister Reynders (MR) situeert de sinterklaas-uitspraak in de sfeer van ‘zware fout’. Politici vallen over elkaar heen om het ontslag van de CEO te eisen. Dezelfde dag meldt de hr-dienst van Belgacom intern de promotie van Sandrine Nelissen-Grade tot vicepresident group public affairs, verantwoordelijk voor de relaties met politici. “Het laatste kunstje van Didier Bellens”, titelt De Morgen de volgende dag. Volgens de persdienst van Belgacom dateert de benoeming van 2 september en is het een ongelukkig toeval dat die nu wordt bekendgemaakt.

? 13/11/13. Mediafin publiceert een e-mailconversatie die moet bewijzen dat Bellens het pc-verkeer van werknemers laat afluisteren. Volgens de persdienst van Belgacom gaat het om een geval uit 2008, waarbij een ontslagnemende werknemer van Belgacom al voor een ander bedrijf werkte.

? 15/11/13. Exit Bellens, zonder verbrekings- of andere vergoedingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content