Banken mijden cryptorijken

“Er zijn klanten met cryptomunten die geen bank meer vinden. Voor anderen is het zoeken naar een bank die bereid is ze als klant te aanvaarden”, signaleert fiscaal advocaat Dave van Moppes.

Bij de Belgische grootbanken en de traditionele banken is er geen beginnen aan, ook al omdat de gespecialiseerde kennis vaak ontbreekt. “Enkele private banken hebben die knowhow wel en doen de moeite om de antiwitwaswetgeving correct toe te passen”, zegt Dave van Moppes, fiscaal advocaat van Tuerlinckx Tax Lawyers, die dagelijks bezig is met dossiers voor cryptobeleggers.

Voor cryptomunten gelden dezelfde regels als voor geld dat uit het buitenland komt: de klanten moeten de oorsprong van het geld kunnen bewijzen, de transacties documenteren en bewijzen dat het geld een normaal belastingregime heeft doorlopen. Bovendien is regelgeving in de maak waardoor de cryptoplatformen automatisch gegevens over de gebruikers moeten doorgeven aan de Belgische fiscus, net zoals buitenlandse banken dat al doen.

“Soms is zelfs een dikke map van met alle mogelijke documentatie nog niet voldoende om een bank te overtuigen”, zegt Van Moppes. De banken gebruiken soms gekke argumenten om transacties als verdacht te oormerken. “Zo vond een bank het verdacht dat een klant via verschillende platformen handelde. Niet elke munt wordt verhandeld op elk platform. Soms wordt een platform gehackt. Het is een vorm van risicospreiding.” Een andere bank viel over de hardware wallet, “nochtans de veiligste manier om cryptomunten te bewaren”.

Het probleem is volgens Van Moppes de juridische onzekerheid. “We hebben zelf geanalyseerd hoe het Wetboek van de Inkomstenbelasting, dat dateert van 1992 toen er nog geen cryptomunten waren, moet worden toegepast.” Hij schreef er samen met collega’s Jan Van Hemelen en Baptistin Alaime het boek Cryptomunten cryptisch belast over, dat op 2 mei verschijnt bij uitgeverij Ertsberg.

1. Meerwaarde

Voor een aandelenbelegger is de meerwaarde belastingvrij, als de verkoop van die aandelen past in het normale beheer van een privévermogen. “Dat is het heilige huisje in België”, meent Van Moppes. Over dat normale beheer wordt bij aandelen meestal niet zo moeilijk gedaan. “Vaak zie je dat de fiscus de meerwaarde van complexere financiële instrumenten probeert te herdefiniëren naar diverse inkomsten”, zegt hij. Alsof het om speculatie of een beroepsactiviteit gaat. Er geldt dan een belastingtarief van 33 procent op de meerwaarde. “Ik ken jonge mensen, studenten, die een kredietkaart hebben bij crypto.com. Zij realiseren, of consumeren, de winsten op hun coins of munten zonder dat ze een bank passeren. Ze denken dat daar geen belasting op verschuldigd is, maar de fiscus zal het daar niet altijd mee eens zijn.”

Bij miljoenen euro’s aan cryptobeleggingen gaan alle alarmbellen bij de banken af’ Dave van Moppes, Tuerlinckx Tax Lawyers

2. Inkomsten

Er zijn ook manieren om inkomsten uit cryptomunten te halen, zoals het staken of vasthouden van coins tegen een vergoeding. “Wij denken dat er 30 procent belasting op verschuldigd is, zoals op andere roerende inkomsten,” zegt Van Moppes, “maar zekerheid hebben beleggers niet. Voor sommigen hebben we een ruling kunnen afsluiten, waarbij afspraken gemaakt worden met de fiscus over het belastingtarief. Voor anderen lukt dat niet.”

“Kleine bedragen van enkele duizenden euro’s blijven onder de radar, maar bij klanten die miljoenen euro’s verdiend hebben met cryptobeleggingen gaan bij de banken alle alarmbellen af”, zegt de advocaat. Van Moppes voegt er veiligheidshalve nog aan toe dat hij enkel de succesverhalen ziet. Mensen die zware verliezen hebben geleden op hun beleggingen komen niet in de knoei bij de bank of de belastingdienst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content