Bank of Japan steekt flinke tand bij: inflatiedoel van 2 procent leek onhaalbaar dus geldpers wordt versneld. Beurs reageert alvast enthousiast!

Japan draaide in april vorig jaar de geldkraan wijd open. Haruhiko Kuroda, de zeventigjarige gouverneur van de Japanse centrale bank, besloot jaarlijks 60.000 tot 70.000 miljard yen (426 tot 497 miljard euro) in het geldsysteem te pompen. Alsof dat nog niet genoeg was, schakelde Kuroda vorige week een versnelling hoger. De geldinjectie stijgt tot jaarlijks 80.000 miljard yen, door de opkoop van Japanse overheidsobligaties en andere effecten.

De beurzen vinden dat leuk, noteerde de fondsbeheerder KBC Asset Management vorige week in een tweet. Zo veel geld moet een uitweg zoeken, met aandelen als mogelijke bestemming. Maar begint Japan nu niet te overdrijven? Met de maatregel probeert het land aan deflatie te ontsnappen, maar zal de geldtsunami niet uitmonden in hyperinflatie? Voor schuldenaars zijn omhoogschietende prijzen zeer interessant, maar het zou de spaarcentjes van de nijvere Japanners waardeloos maken.

“Gevaar voor hyperinflatie? In Japan is dat helemaal het probleem niet”, zegt Dieter Guffens, econoom bij KBC. “De Japanse centrale bank zou een feestje organiseren als de inflatie ook maar een beetje wilde stijgen. De monetaire versoepeling, die in feite al vorig jaar is ingezet, had precies als bedoeling de deflatiespiraal te doorbreken.”

Dat is maar half gelukt, zo blijkt. “De inflatie zit nu boven nul”, zegt Guffens. “Maar dat heeft vooral kunstmatige oorzaken. In april is de btw verhoogd en de yen is verzwakt, wat de invoer duurder maakt. De doelstelling van de Japanse centrale bank is een inflatie van 2 procent, maar ze wil niet dat die er op een kunstmatige manier komt. Ze moet natuurlijk en duurzaam zijn. Het effect van de btw-verhoging niet meegerekend, bedraagt de Japanse inflatie momenteel 1 procent.”

Hulp van de lonen komt er niet. “De loonstijging in Japan is te klein om een normale inflatie in stand te houden”, zegt Guffens. “De btw-verhoging heeft de conjunctuur verzwakt. Dat remt de vraag naar arbeid af, zodat de lonen amper stijgen.”

Gouverneur Kuroda kon niet veel anders dan de geldkraan nog verder open te draaien. “Dat is ook bedoeld als boodschap aan de markten”, zegt Guffens. “Kuroda laat zien dat hij echt naar 2 procent wil, en zal volhouden tot hij zijn doel bereikt.”

Als dat ooit lukt, zal Kuroda de geldkraan dan zonder problemen weer kunnen dichtdraaien? “Het valt niet te voorspellen of de exit zonder kleerscheuren zal gebeuren. Want niemand weet wat de gevolgen van dit beleid zullen zijn over tien of vijftien jaar. Het blijft extreem. Maar op dit moment is dat een filosofische vraag. Door de onderbenutte productiecapaciteit en zwakke vraag is er de komende jaren absoluut geen gevaar voor een inflatoire ontsporing in Japan.”

@JOZEFVANGELDER

“Gevaar voor hyperinflatie? In Japan is dat helemaal het probleem niet”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content