‘Band tussen boer en burger herstellen’

Winst op korte termijn boven alles? We tonen graag hoe het anders kan. Via het platform van MiiMosa kunnen particulieren investeren in nieuwe modellen en in technologische innovatie in de landbouw- en de voedingssector.

“MiiMosa is een financieringsplatform gewijd aan de transitie in de landbouw en de voeding”, legt countrymanager Caroline Jonckheere uit. MiiMosa bestaat vier jaar in Frankrijk en is sinds een jaar actief in ons land. U kunt er geld doneren, via crowdfunding, vaak in ruil voor de producten. Maar u kunt er ook een lening geven aan een project in de vorm van crowdlending.

Op welke manier hebt u impact?

CAROLINE JONCKHEERE. “Onze oprichter is de kleinzoon van een wijnbouwer. Hij groeide op in de landbouw en weet hoe moeilijk het soms is om financiële middelen te vinden in die sector. Daarom is hij een platform voor crowdfunding en crowdlending gestart voor de landbouw- en de voedingssector. Het doel is de band tussen de burger en de boer te herstellen en financiële middelen samen te brengen voor innovatieve projecten. Het is toch gek dat we constant nieuwe technologie ontwikkelen, maar dat die nauwelijks in de landbouw wordt gebruikt?”

Hoe meet u die impact?

JONCKHEERE. “We hebben een lijst met twintig indicatoren, bijvoorbeeld over de gebruikte landbouwmethodes of de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Per project selecteren we vijf relevante indicatoren, die we analyseren. Dat gaat bijvoorbeeld over werkgelegenheid of over wat met het afval gebeurt. De koolstofuitstoot berekenen we altijd, om te weten hoeveel een bedrijf doet om die terug te dringen.”

Hoeveel impact hebt u tot nu gehad?

JONCKHEERE. “In Frankrijk hebben we 6.000 projecten gefinancierd, samen goed voor 90 miljoen euro. In België gaat het om 500 projecten voor 4 miljoen euro. De meeste projecten zijn crowdfunding, donaties dus. In crowdlending zijn er veel minder dossiers, maar dan gaat het om veel grotere bedragen, vaak miljoenen. Dat maakt dat we een mooie balans vinden tussen het herstellen van de band tussen de boer en zijn klant via crowdfunding en impact genereren via crowdlending.”

Hoe kunnen beleggers investeren? Welk rendement mogen ze verwachten? En wat zijn de risico’s?

JONCKHEERE. “Investeren via crowdlending kan vanaf 50 euro. Er is geen bovengrens. Het gemiddelde rendement bedraagt 4 procent per jaar. De inkomsten zijn vrijgesteld van roerende voorheffing. Een garantie op terugbetaling is er niet. Onze analyse en selectieprocedure zijn wel heel strikt. We stellen alleen projecten voor waar we echt in geloven. In België hebben we nog maar een paar kredietdossiers gehad, dus hier kunnen we nog niet veel geschiedenis voorleggen. In Frankrijk loopt het maar fout in 2,5 procent van de dossiers. In 1,4 procent van de dossiers is er een betalingsachterstand. Al die cijfers kun je terugvinden op onze website.”

Caroline Jonckheere
Caroline Jonckheere

Waar dient het opgehaalde geld bijvoorbeeld voor?

JONCKHEERE. “Onze eerste crowdlending in België was een microbrouwerij in het centrum van Brussel, de tweede een kaaswinkel. Nu loopt nog tot januari een dossier van een boer in de buurt van Luik die biologische groenten en fruit kweekt. Hij is de enige in de regio die zo werkt en hij wil uitbreiden omdat de winkels waaraan hij levert almaar grotere volumes vragen.”

De auteur is medeoprichter van Duurzaam Beleggen Academy.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content