Ban de banners

Siemens verspreidt een gratis programma om u reclamevrij te laten surfen. Hoezo?

De elektronische nieuwsbrief Wired schatte eerder dit jaar dat 40% tot 60% van het Internet-verkeer bestaat uit één of andere vorm van reclame op websites. Daardoor vertraagt alles aanzienlijk en komen sommige sites zelfs helemaal niet meer op het scherm.

Siemens heeft een oplossing in de vorm van het freewareprogramma Webwasher. Oorspronkelijk alleen bedoeld voor intern gebruik wordt het pakket nu ook onder het grote publiek verspreid. Het is gratis voor niet-commerciële gebruikers. Bedrijven die het in hun netwerk willen inschakelen, kunnen het gedurende dertig dagen gratis testen en betalen daarna per gebruiker 24 euro voor een licentie.

Webwasher, amper 647 kb groot, is het best te vergelijken met een eenvoudige filter. Het weert ongewenst materiaal – in dit geval vooral reclame – waardoor uw communicatie met websites bijna 50% sneller kan worden. Naast reclame kunnen ook andere zaken worden weggefilterd, zoals bijvoorbeeld grote afbeeldingen.

Het programma is redelijk eenvoudig in gebruik en laat toe dat u zelf een aantal dingen instelt. Toch is het aan te raden eerst grondig de Help-bestanden te doorworstelen om er optimaal gebruik van te kunnen maken. Webwasher installeert zich als een lokale proxy server (een buffercomputer) op uw pc en monitort dan het Internet-verkeer naar uw computer zoals een firewall zou doen.

Tijdens het testen, deed het programma grosso modo wat het beloofde, al slopen er nog wel enkele banners door.

KRITIEK.

Door de software beschikbaar te maken, heeft Siemens zich intussen al heel wat kritiek op de hals gehaald. Heel wat sites bestaan ten slotte bij de gratie van de reclame. Als mensen die eruit gaan filteren, is de kans groot dat de betrokken website uiteindelijk inkomsten zal derven. Sommigen gaan in hun kritiek zover dat ze oproepen geen Siemens-producten meer te kopen.

Of die kritiek nu gegrond is of niet, hij bewijst wel de grondigheid waarmee Webwasher te werk gaat. Om u van zijn effectiviteit te overtuigen, heeft Siemens zelfs een testpagina in elkaar geknutseld. Zolang Webwasher niet goed geconfigureerd is, zullen er verschillende banners verschijnen. Heeft u het programma goed ingesteld, dan zullen zelfs de reclamebanners van Siemens niet meer zichtbaar zijn. Of hoe een firma haar geloofwaardigheid versterkt door haar eigen reclame te blokkeren.

Webwasher:

http://www.siemens.de/servers/wwash/wwash-us/download.htm.

PDH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content