Baden in luxe

Dominique Soenens Freelancejournalist

Wie op zoek is naar een verkwikkende portie wellness en ontspanning moet niet per se naar peperdure kuuroorden of luxueuze schoonheidssalons. Ontstressen kan vandaag even goed in de eigen badkamer.

Vroeger betraden we de badkamer gewoon om ons te wassen; tegenwoordig is het de ruimte bij uitstek om te ontspannen en tot rust te komen. Door de slopende werkdruk hebben veel mensen behoefte aan momenten van verkwikkende verpozing en mentale herbronning. En waar kan dat beter dan in de eigen badkamer?

Het past ook in de comeback van cocooning – al gebruiken trendwatchers vandaag liever het woord nesting: het inrichten van het huis tot een gezellig nest. Naast wandgrote televisieschermen en overweldigende homecinema-systemen willen veel mensen thuis ook knus en in alle intimiteit genieten van een badkamer met een ingebouwd stoombad of een heerlijke sauna.

Massagebeurt in de douche

De fabrikanten van badkamerproducten spelen gretig in op deze trend. Een sterk opkomend fenomeen zijn de douches die de gebruiker een weldadige massagebeurt bezorgen met een rij zijwaartse sproeiers of speciale douchekoppen. Een voorbeeld van dit laatste is de RaindanceAir van Hansgrohe ontworpen door TomSchönherr en FabianKollman van Phoenix Product Design. Deze handsproeier met ongewoon grote afmetingen zorgt voor het gevoel van een weldadige tropische stortbui. De Raindance Air zuigt per minuut zo’n honderd liter lucht aan, vermengt die met het water en bespaart zo op waterverbruik.

De nieuwste douchesproeiers hebben ook diverse instelmogelijkheden: afhankelijk van uw humeur kunt u de vermoeidheid uit uw ledematen laten masseren en verkrampte spieren losmaken met een krachtige straal of het water zacht over uw huid laten parelen. De douchestralen komen ook niet meer uitsluitend van boven: veel douches en douchepanelen zijn uitgerust met een hoofd- en handdouche en zijsproeiers waarvan u de straalrichting en de kracht zelf bepaalt, per sproeier. Op die manier kunt u uw nek, rug… afzonderlijk masseren.

Badkamerspecialist Grohe bedacht een doucheconcept dat het comfort van hoofd- en lichaamsproeiers in één handig systeem combineert. Bij de douchetoren Freehander wordt de sproeiarm naar omhoog getild voor een gewone hoofddouche en voor een lichaamsdouche maakt de arm een halve cirkelbeweging naar beneden. De twee draaibare douchekoppen zorgen ervoor dat u het op een persoonlijke manier kunt instellen. Van bovenaf heeft de straal, afhankelijk van de watertemperatuur, een koele, verfrissende of warme, ontspannende werking. De krachtige douchestraal is vooral van opzij erg nuttig, omdat hij heel intensief masseert en het weefsel verstevigt. In de badkamer wordt uiteraard ook aan het milieu gedacht: met een stop- en eco-functie kunt u het waterdebiet makkelijk beperken en zo water en energie besparen.

Lichtshow in de hammam

Sauna’s en stoombaden vinden ook steeds makkelijker hun weg naar de badkamer. Het Belgische Aquamass bracht in de Tinta bad, douche en hammam samen en integreerde bovendien ook een kleur/licht- en aromatherapie. Naast helder wit licht zijn er vier diffuse kleurlichten (blauw, groen, geel en rood), die met een eenvoudige vingertoets geselecteerd kunnen worden. Doordat veel mensen in de donkere herfst- en wintermaanden lijden aan een lichttekort, worden ze prikkelbaar, tobberig en neerslachtig, zo wijzen wetenschappelijke studies uit. Een behandeling met een gedoseerde, nauwkeurig te programmeren hoeveelheid kunstlicht, zou volgens Aquamass heilzaam zijn. De Tinta is ook uitgerust met een balneotherapeutische badkuip met een massagesysteem en een massagedouche, waarvan de vijf waterstralen speciaal op de halswervels en de acht rugwervels gericht zijn. De hammam zuivert op een natuurlijke manier de opperhuid en ontdoet ze van dode huidcellen.

Als optie biedt Aquamass ook een muziek- en aromatherapie aan bij de Tinta. Via een geprogrammeerd elektronisch injectiesysteem wordt met vijf geurextracten het effect van de kleurtherapie versterkt. Voor de muziektherapie heeft de gebruiker vijf cd’s ter beschikking die speciaal in overeenstemming gebracht zijn met de kleuren en geuren. Tot slot is er optioneel ook een desinfecterende ozonverspreider, voor een extra stimulering van het lichaam, en een onderwaterlamp, voor een subtiele verlichting van de watergolven.

Ook Hoesch onderstreept de aandacht voor wellness in de badkamer met licht en kleur. Verschillende douches en stoombaden van de badkamerfabrikant hebben in het dak zestig lichtpunten die voortdurend van kleur veranderen. Een voorbeeld is de Abano Mini Nova 1100, een douchecabine die uitgerust is met ergonomische zitplaatsen en twaalf prikkelende hydrojets, die nek en rug masseren. Kleur en licht krijgen nog meer aandacht in de badkamer: Duravit werkte samen met de Britse designer JamesIrvine een lichtconcept uit, Changes, waarbij de gebruiker met een simpele draaiknop de belichting naar zijn individuele behoefte kan veranderen. Het kleurspectrum varieert van koud blauwlicht tot warm zonlicht.

Ook multimediatoepassingen veroveren stilaan de badkamer. Heel wat nieuwe whirlpools en baden zijn uitgerust met een LCD-scherm en/of een afstandsbediening waarmee u de kracht van de massagejets en/of de watertemperatuur volgens uw persoonlijke behoeften instelt. Dat geldt trouwens ook voor de douches: zo biedt onder meer Duscholux met de Duscho-Live Top een model aan dat via een aanraakscherm elektronisch gestuurd wordt. Via een eenvoudige vingertoets schakelt u de zijsproeiers individueel in, activeert u de rug- en neksproeiers of zet u de geheugenfunctie in werking. Bij hetzelfde model zijn ook nog kleurwisselaars op de verlichting als optie mogelijk, net als luidsprekers.

De badkuip van Norman Foster

De badkamer is ook al geruime tijd een geliefkoosd actieterrein voor topdesigners. Zeker nu de badkamer dé ruimte wordt waar we ontspannen en tot rust komen, zijn de voorbeelden van fabrikanten die samenwerken met befaamde ontwerpers legio: voor Hoesch ontwierp de Britse architect NormanFoster onlangs een serie inbouwbadkuipen voor één en twee personen. Het ontwerp van Foster volgt een zeer strakke, minimalistische lijn, die terugkeert naar de vormelijke essentie van het bad. De badkuipen van Foster kunnen met een whirlsysteem uitgerust worden en afgewerkt worden in hout, aluminium, tegels, glasmozaïek…

Hoesch werkt al jaren met internationaal gerenommeerde designers zoals PhilippeStarck, Norman Foster, AdolfBabel, AndréePutman en MichaelGraves, terwijl Hansgrohe ontwerpers als AntonioCitterio, JochenSchmiddem en alweer Philippe Starck onder de arm nam. Het Italiaanse Boffi heeft ook een lange traditie in het samenwerken met designers, zoals Antonio Citterio, SergioAsti, LuigiMassoni en PieroLisoni. Het bewijs dat niet functionaliteit, maar genot en comfort vandaag de boventoon voeren in de badkamer.

Dominique Soenens

Sauna’s en stoombaden vinden steeds makkelijker hun weg naar de badkamer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content