Baas, vergeet uw middagdutje niet

De tweede helft van de zomer: een goede gelegenheid om nu écht een beter evenwicht te vinden tussen werk en privé-leven. Dan toch maar anders gaan leven en weer plezier in het werk vinden? Vijf boeken wijzen de weg.

Schaam u niet voor een dagelijks middagdutje, glorieuze figuren als Albert Einstein, Thomas Edison, Winston Churchill en Margaret Thatcher deden het u al voor. Volgens Paul Meert is de siësta een volmaakte vorm van time-out. Wie niet alleen hard, maar ook efficiënt en degelijk wil werken, heeft pauzes nodig. Tal van studies hebben het al opgemerkt: na vijftig minuten verslapt de concentratie en is even uitblazen aangewezen. Na vijf werkdagen, brengt het weekend soelaas. Af en toe zijn er langere time-outs nodig. Wie daar geen (goed) gebruik van maakt, stevent af op problemen, misschien wel op een hartinfarct. Gebruik je tijd juist. Het zou het motto van de Brabander Meert kunnen zijn, een ingenieur elektronica die furore maakte als specialist in timemanagement. Hij leerde zijn volk de tijd beheren. Maar wat zegt hij nu? “Geleidelijk aan drong het tot mij door dat tijd onmogelijk te beheren is. De reden is dat tijd op zich niet bestaat. Het is een uitvinding van ons denken dat er een externe maatstaf, een macht en zelfs een god van heeft gemaakt.”

Meert, bij de jongere generatie al beter bekend als infotainer (als de buitenstaander die belangrijke of moeilijke beslissingen op een zo aangenaam mogelijk manier meedeelt in organisaties), schrijft het in Geen tijd? Leef nu! (Globe, 162 blz., 16,50 euro). Neen, hij predikt geen decadent carpe diem, maar leert om het nu-moment zo bewust mogelijk te beleven. Door de ballast van ons af te zetten, ons te concentreren op het werk (dat we zinvol moeten vinden) en dat tijdig af te wisselen met de andere belevenissen, kunnen we evenwichtig leven. Theorie en filosofie doorbreekt hij geregeld met praktische tijdstillers voor onthaasting of het opladen van de batterijen. Met dit boek bewijst Paul Meert dat een bespiegeling ook praktisch kan zijn.

Miljardair met burn-out. Frank Schaper, nog een ingenieur die zich ontpopt heeft tot coach, legt in Geen tijd voor burn-out (Scriptum, 295 blz., 18,95 euro) een link tussen karakter, levensfase en de omgang met stress. Hij doet dat aan de hand van het markante levensverhaal van Joop van den Ende, de dyslectische decorbouwer en mislukte conferencier die uitgroeide tot weergaloos succesrijke tv-producent. Op zijn 58ste trok hij zich terug uit zijn bedrijf Endemol. Dan denk je al gauw dat zo’n miljardair de dag plukt. Maar neen, Joop was ten prooi aan een burn-out. Maar toen hij opnieuw zin in het leven kreeg, bouwde hij een nieuw imperium op, nu als musicalproducent.

Schaper vlecht er nog andere getuigenissen door, vooral van bekende Nederlanders. Die portretten beklijven en zijn leerzaam, maar de theorie blijft warrig. Dat hij zich tot het persoonlijkheidstyperingsmodel enneagram wendt om een band te zoeken tussen karakter en stress, helpt ook al niet bijster veel. Daarnaast haal je wel eens de schouders op bij het luxeleed van een miljardair.

Wie nuttige tips met een solide onderbouwde, maar niet vermoeiend geëtaleerde theorie zoekt, raden we Je leven in balans (Scriptum, 231 blz., 22,50 euro) aan. De Duitse duizendpoot Marco von Münchhausen (jurist, maar ook psycholoog, multi-entrepreneur en coach) wil ons op de gulden middenweg zetten: een gezond leven met zowel een begeesterende baan als bevredigende relaties en interessante ontspanning. Zijn boek vormt een geschikte bijsluiter voor een persoonlijke check-up, aangevuld met een arsenaal aan praktische wenken om de goede voornemens om te zetten in daden.

De manager en de atleet. Paul Van Den Bosch leert managers en atleten (hij begeleidt onder meer Marc Herremans en Sven Nys) omgaan met stress. In Jezelf wapenen tegen stress (Deltas, 128 blz., 15,95 euro) stipt hij eerst aan dat stress wel degelijk nodig is om te presteren. Het komt eropaan positief de strijd aan te gaan met de spanningen in je leven. Zonder een zweem van zweverigheid (al een hele prestatie in dit soort boeken) geeft Van Den Bosch inzicht in het fenomeen stress. Vervolgens leert hij ons wat echte ontspanning is, hij geeft een bewegingsprogramma, weidt uit over voeding en laat ons zelfs kennismaken met een goed slaappatroon. Gewoon een degelijke basis.

In schril contrast met de no-nonsense van Paul Van Den Bosch staat Op expeditie naar jezelf (Lannoo, 119 blz., 19,95 euro). We hadden heel wat verwacht van avonturier Dixie Dansercoer en zijn partner Julie Brown, die nu in de Zwitserse bergen een centrum uitbaten waar managers en anderen op adem kunnen komen en inspiratie in de natuur kunnen vinden. Samen met fotograaf Herman Vanaerschot kwam vooral een fraai en rustgevend boek tot stand, maar de zuinige teksten zijn al even ijl als de lucht in het hooggebergte. De collage van citaten en ruimte voor zelfbevraging doen te veel denken aan een pril poëziealbum. Alleen voor wie echt veel, veel rust nodig heeft.

Jan Lodewyckx

Frank Schaper licht de burn-out toe van Joop van den Ende, de dyslectische decorbouwer en mislukte conferencier die uitgroeide tot weergaloos succesrijke tv-producent en miljardair.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content