Szelim Man en Chuck Tang zijn twee jeugdvrienden met ouders die uit Hongkong naar België kwamen en hier een Chinees eethuis openden. Szelim Man werkte in de familiezaak en liet zich bijscholen aan de beroepsschool Ter Duinen. Chuck liep beroepsschool Twee Bruggen in Gent. Na heel wat filosoferen kwamen de vrienden met een eigentijds Aziatisch concept. Cuichine opende acht jaar terug en groeide uit tot een vaste waarde in de volkse, Antwerpse wijk Zurenborg. De inrichting heeft weinig gemeen met het decor van het ...

Szelim Man en Chuck Tang zijn twee jeugdvrienden met ouders die uit Hongkong naar België kwamen en hier een Chinees eethuis openden. Szelim Man werkte in de familiezaak en liet zich bijscholen aan de beroepsschool Ter Duinen. Chuck liep beroepsschool Twee Bruggen in Gent. Na heel wat filosoferen kwamen de vrienden met een eigentijds Aziatisch concept. Cuichine opende acht jaar terug en groeide uit tot een vaste waarde in de volkse, Antwerpse wijk Zurenborg. De inrichting heeft weinig gemeen met het decor van het stereotiepe Chinese eethuis. De donkere kleuren en de getemperde verlichting maken van Cuichine een typisch avondrestaurant. Wij dronken een witte Weissburgunder trocken 2017 van Weingut Gutzler als perfect aperitief en een Spätburgunder Handewerk 2016 van Julia Bertram als aangename rode biowijn, die mooi aansloot bij het Aziatische eten. De kaart is beperkt. Wij kozen twee voorgerechten. De krokant gewokte tijgergarnalen en inktvis met vijfkruidenmengeling, paprika, krokante ui en panko (Japans broodkruim) vielen in de smaak (19 euro). Dimsum of gestoomde groente-, garnaal- en rundvleespasteitjes & xiao long bao met varkensgehakt, gember en bouillon waren niet te overtreffen (17 euro). Dit voorgerecht hoort bij de klassiekers van Cuichine, net als de in huis geroosterde pekingeend XL met saus van hoisin, miso, pinda, mei keui lu (27 euro). De eend had een krokante huid en sappig zacht vlees, dat werd opgediend met gestoomde tarwepannenkoekjes, lente-ui, komkommer en chili. Aan de andere kant van de tafel kwam een halve verse kreeft (25 euro). Dit signatuurgerecht is bereid in de wok met oestersaus, lente-ui en gember. Bij de kreeft kwam gewokte paksoi met soja en look en gestoomde Thaise jasmijnrijst, gemengd met Thaise rode vitarijst. Deze smakelijke maaltijd werd afgerond met twee nagerechten: sesamoliebollen van gestoomde kleefrijst gevuld met pure chocolade, gerold in sesam, afgebakken en opgediend met vanille-ijs en fruit (10 euro), en een frisse sorbet van yuzu, afgewerkt met shochu en fruit (9 euro). Cuichine is een vernieuwde versie van het traditionele Chinese restaurant, met invloeden uit Japan en het Westen, een spontane bediening en specialiteiten gebaseerd op verse producten, begeleid door passende kwaliteitswijnen.