Australië boven

Adam Scott won vorige zondag in Augusta als eerste Australiër de Masters. Om zijn eerste green jacket mee naar huis te nemen, moest de 32-jarige Adam Scott mentaal zeer diep gaan. Na de vier reguliere rondes stond hij precies gelijk met de Argentijn Angel Cabrera. Hij kon het verschil pas maken op de tweede hole van de play-offs, toen hij in een zinderende finale een schitterende putt vanaf vier meter binnentikte.

Scott is een prachtige winnaar. Na zijn tweede plaats in de Masters van 2011 en in de British Open van 2012 heeft hij eindelijk een majorop zijn naam kunnen schrijven. “Ik draag deze overwinning op aan mijn land, en vooral aan Greg Norman, die voor zoveel Australische spelers een bron van inspiratie was”, zei hij. Norman werd drie keer tweede in het toernooi. Scott was niet de enige Australiër die het uitstekend deed in deze editie van de Masters: ook Jason Day en Marc Leishman zetten met een derde en een vierde plaats een uitstekende prestatie neer.

De Masters 2013 was een toernooi van contrasten. Niet alleen de 43-jarige Angel Cabrera, maar ook andere veteranenonderstreepten dat ervaring in de golfsport heel belangrijk is. Fred Couples (52) en Bernhard Langer (55) lieten nog maar eens hun grote klasse zien en moesten zich pas in de laatste ronde gewonnen geven. Ondertussen illustreerde de jonge Chinese amateur Guan Tianlang dat jeugdig talent niet bang hoeft te zijn voor monumenten. De veertienjarige brak alle leeftijdsrecords: hij was de jongste speler die ooit deelnam aan de Masters en de cut overleefde. Zijn prestatie maakte grote indruk op de waarnemers en het publiek, en bewijst dat China op weg is een groot golfland te worden.

Tiger Woods kwam aan de afslag met de ambitie een vijfde green jacket in zijn kleerkast te hangen. Hij was ook de grote favoriet van de bookmakers. Maar de Amerikaan kon nooit meespelen voor de overwinning en eindigde op een gedeelde vierde plaats. Woods veroorzaakte wel ophef: op vrijdag sloeg hij een slechte dropop de vijftiende holeen zijn bal viel in het water. De volgende dag kreeg hij daarvoor twee strafpunten. Volgens het reglement had hij ook gediskwalificeerd kunnen worden, omdat hij een onjuiste kaart had getekend. “Woods had kunnen scoren door zich uit het toernooi terug te trekken”, zei de Engelse ex-kampioen Nick Faldo, die nu actief is als consultant. Nogal wat waarnemers vonden dat de organisatoren te zacht waren geweest voor Woods, om de kijkcijfers niet te kelderen.

MIGUEL TASSO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content