Artifact (William Forsythe)

W illiam Forsythe, geboren en getogen in New York, voelde de danskriebels al vrij jong door zijn aderen stromen. Als kind was hij gefascineerd door de Broadway-musicals en het oeuvre van George Balanchine, de grootmeester van het neoclassicistische abstracte ballet. Hij werd ook beïnvloed door de expressionistische moderne dans van Martha Graham en de postmoderne dans van Merce Cunningham, die beiden in New York hun centrum hadden.

Uit al die invloeden puurde William Forsythe aanvankelijk een sterk eclectische stijl. Het uit 1984 daterende ‘Artifact’ combineert bijvoorbeeld de spitse, klassieke bewegingen van op pointe dansende ballerina’s in zuivere Balanchine-stijl met improvisatietechnieken en de vrije, meer vloeibare bewegingen uit de Amerikaanse postmoderne dans.

In 1973 liet William Forsythe New York voor wat het was en trok naar Duitsland. Zijn eerste choreografieën brachten een door het publiek en de kritiek slecht onthaalde mix van Broadway en contactimprovisatie met het danstheater van Pina Bausch. Forsythe werd al snel verweten een Bausch-epigoon te zijn. Maar het uit 1982 stammende ‘Gänge 1 – ein Stück über Ballett’ kondigde een radicale ommekeer aan. Het fragmentarisch opgebouwde stuk verraste door een expressionistisch gebruik van licht (wat een van de belangrijkste Forsythe-kenmerken zou worden) en een schijnbaar losse, maar heel gecontroleerde mengeling van stijlen. Vanaf dan zou Forsythe steeds zijn bewegingstaal veranderen en toetsen aan nieuwe invloeden en vormen. Forsythe experimenteerde in de periode 1982-1990 als een bezetene met lichtstanden, perspectieven en proporties.

In ‘Artifact’ wordt op een bepaald moment het centrale gedeelte van het podium leeg gelaten en speelt alles zich af in de zijcoulissen. Andere gedeelten spelen zich integraal af in de duisternis en op een bepaald moment wordt het voordoek bruusk naar beneden gelaten. Forsythe provoceert graag. Een vrouw introduceert ‘Artifact’ met een uitnodiging aan het publiek: “Step Inside”. We kunnen dat alleen aanvullen met een: treed binnen in de wonderlijke wereld van William Forsythe. U zult het zich niet beklagen.

Piet Goethals [{ssquf}]

William Forsythe: di 26/3, wo 27/3, do 28/3 en vr 29/3, telkens om 20.00 uur, deSingel, Desguinlei, Antwerpen.

Info:

www.desingel.be of 03-248 28 28

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content