Art Brussels vernieuwt

Met een nieuwe formule bevestigt Art Brussels vanaf 25 april haar positie als toonaangevende Belgische beurs voor hedendaagse kunst.

Art Brussels verbreedt en verdiept dit jaar zijn concept. De internationale en Belgische galeries zijn opnieuw op de afspraak, zoals Xavier Hufkens, Zeno X, Tim Van Laere, Rodolphe Janssen, Maruani Mercier, Sofie Van de Velde, Greta Meert en dépendance. Het is uitkijken naar het debuut van Baronian Xippas, het nieuwe samenwerkingsverband van de Brusselse galeriehouder Albert Baronian, die in 1968 mee aan de wieg van Art Brussels stond.

De beurs blijft een plek waar je de jonge avant-garde kunt ontdekken. Alle galeries die deze kaart trekken, zijn verzameld onder de sectie Discovery. Maar Art Brussels kijkt vanaf dit jaar ook terug in de tijd. De beloftevolle jonge curator Louis-Philippe Van Eeckhoutte adviseerde de Rediscovery-sectie: een zone waarin twaalf galeries elk één ondergewaardeerde 20ste-eeuwse kunstenaar belichten. Axel Vervoordt toont onder meer interessant werk van Georg Karl Pfahler. Callewaert Vanlangendonck debuteert in die sectie op Art Brussels met een soloshow rond de Antwerpenaar Guy Vandenbranden. Antoine Laurentin verrast dan weer met een stand rond Belgische houten sculpturen van 20ste-eeuwse artiesten als Willy Anthoons en Ferdinand Vonck.

Art Brussels vernieuwt

Een andere boeiende beurssectie wordt Invited, een zone waarin negen galeries exposeren die het traditionele galerieconcept vernieuwen. Sommige galeries zijn gerund door artiestencollectieven, andere zijn nomadisch: ze doen enkel pop-uptentoonstellingen in steden. De klacht dat beurzen heterogene supermarkten voor kunst zijn, probeert Art Brussels te counteren met solostands: galeriehouders die een artiest naar voren schuiven om zijn of haar werk in de diepte te tonen. De beste solopresentatie wordt bekroond met 10.000 euro.

Art Brussels, van 25 tot 28 april in Tour & Taxis in Brussel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content