Vlamingen houden van de Ardennen omdat de natuur er groen is, er schilderachtige dorpjes zijn en de mensen gemoedelijk en gastvrij zijn. Maar het comfort in veel Ardense hotels voldoet niet meer aan onze noden. Daarom is Château Beausaint een bijzondere plek. U kunt er tot rust komen in rijk gedecoreerde vertrekken. Onlangs werd het B&B uitgebreid met een restaurant. Ook mensen die niet in het hotel verblijven, kunnen er een tafeltje reserveren.
...

Vlamingen houden van de Ardennen omdat de natuur er groen is, er schilderachtige dorpjes zijn en de mensen gemoedelijk en gastvrij zijn. Maar het comfort in veel Ardense hotels voldoet niet meer aan onze noden. Daarom is Château Beausaint een bijzondere plek. U kunt er tot rust komen in rijk gedecoreerde vertrekken. Onlangs werd het B&B uitgebreid met een restaurant. Ook mensen die niet in het hotel verblijven, kunnen er een tafeltje reserveren. Het kasteeltje werd in 1870 gebouwd als aristocratisch optrekje van een baron en is omgeven door een landschapspark. Een Oost-Vlaamse industrieel met grote middelen knapte het gebouw op en liet de vertrekken inrichten in neoklassieke stijl. Drie jaar geleden kwamen Alain Smet en Sally Bruynseels met de eigenaar overeen zijn vakantiehuisje uit te baten als een B&B. Smet was jaren actief in het internationale hotelwezen. Hij is de chef-kok, die kokkerelt in een open keuken. Hij kookt met eersteklas verse producten, die bij voorkeur van lokale oorsprong zijn. De chef schenkt veel aandacht aan de presentatie. Zijn vrouw Sally ontvangt spontaan en kordaat. Men serveert uitsluitend twee menu's in drie, vier, vijf of zes gangen (45, 55, 65 en 75 euro). De wijnkaart beperkt zich tot een vijftiental wijnen, waaronder La Macinaia di San Vincenti, chianti classico van Karel De Gucht, een ereplaats krijgt toebedeeld. Wij plukten welkomsthapjes uit een kunstig tafelboompje, dat de chef zelf op tafel zette. Crème van witte limabonen kwam met zwarte pens, bonbon van varkenspoot, coquille, sashimi van Blonde d'Aquitaine en saus van zwart van inktvis en Luikse siroop. De op de kaart beloofde witte truffel konden wij niet vinden. Filet van reegeit verscheen in een paars stilleven, samengesteld uit gefermenteerde rode spitskool, puree van violetaardappel, bearnaise van rode biet en jus van bosbessen. Crème van geitenmelk, witte chocolade en citroenverbena, compote van veenbessen met cuberdons, gel van rabarber met tarwegras, schuim van yoghurt en crumble van roze blaadjes waren de elementen uit het nagerecht, waaraan de chef drie maanden heeft gesleuteld om het op punt te stellen. Château Beausaint heeft veel troeven en de omgeving biedt mogelijkheden om te wandelen, te golfen, te kajakken, te paragliden, te fietsen of een bezoekje aan de abdij en het oorlogsmuseum af te leggen.