Ardens karakter

Annabelle Haxhe, de jonge Ardennese die nergens bang voor is.

Ze is pas 21 jaar, maar ze maakt een evenwichtige en wilskrachtige indruk. Ze woont in Spa, traint altijd in haar eentje bij de Royal Golf Club des Fagnes en … ze weet precies wat ze wil! “Ik heb een sterk karakter”, zegt Annabelle Haxhe lachend. En dat hebben haar tegenstanders gemerkt in december ’97 toen zij zich na een hevige strijd opwierp als beste Belgische amateurspeelster. Dat opende voor haar de deur naar de professionele tour voor dames in Lissabon. Na een competitie die vier dagen duurde, eindigde zij schitterend 18de op 92 deelneemsters. Alleen de eerste veertig waren gekwalificeerd. “Ik ben de wedstrijd heel gespannen begonnen. Na de eerste dag stond ik op de 68ste plaats. Maar ik ben heel sterk geëindigd. De laatste dag heb ik één boven par gespeeld, mijn beste score. Ik had niets te verliezen, en ik heb alles op alles gezet. Ondanks een wind van meer dan 60 km/u.”

Twee jaar geleden behaalde Annabelle al een vierde plaats tijdens het Europese wereldkampioenschap in Denemarken, wat haar deed besluiten haar kans te wagen bij de professionals. “Ik heb golf ontdekt toen ik twaalf jaar was en ik ben op slag opgehouden met tennis. Ik heb er ook nooit spijt van gehad. Ik vond het fantastisch mee te kunnen reizen met de nationale ploegen. Al heel snel wist ik dat ik van golf mijn beroep zou maken. Nu ik zover ben, hoop ik dat de tour voor dames me zal bevallen. Ik begin in mei. Mijn streefdoel is: goed spelen en een goede verstandhouding hebben met iedereen. Al hoor ik dat niet alle speelsters zo sympathiek zijn als de Franse Marie-Laure de Lorenzi.”

Annabelle wordt op dit moment gecoacht door Pascal Simard en Hans Weinhöfer, resp. prof van Bernalmont en van de federatie. Ze traint elke dag. Afhankelijk van hoe het gaat op het terrein, oefent ze zich in die onderdelen van het spel die problemen opleveren. “Soms stop ik na 9 holes omdat ik alle ballen met een afwijking naar rechts sla; soms ga ik door. Maar ik begin vaak opnieuw te spelen, en ik besteed zorg aan mijn approach-slagen.” Dus ze slaat honderden slagen per tour? “Oh nee, niet zoveel”, lacht ze. “Dat zou geen goed teken zijn.”

Ze is levenslustig en temperamentvol en begint aan haar carrière zoals een zelfstandige een nieuwe zaak begint. “Het is de enige manier om uit te vinden of het zal lukken. Ik investeer want het is dom om geld te willen zien vóór er resultaten zijn. En hoewel dat erg in de mode is, heb ik er nooit van gedroomd om naar een Amerikaanse universiteit te gaan. Als ik voor een ander beroep zou kiezen, zou ik een serieuze studie volgen, maar niet in de VS. Daar speel je wel veel golf en je leert er Engels, maar verder?”

JOHN BAETE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content