ARCHITEKTUUR. EEN BRUG NAAR BOEDAPEST

Elke eerste donderdag van de maand verzamelt de “Belgische kolonie” in de Hongaarse stad Boedapast zich voor een droogje en een natje in de typisch Britse pub “John Bull”. Onder het gezelschap bevindt zich ook al eens de Belgische architekt Jos Vanderperren (47 j.). Hij resideert dan wel niet permanent in “lichtstad” Boedapest, maar hij verblijft er toch met vrij grote regelmaat. “Zowat om de twee weken bevind ik mij voor zaken in Centraal-Europa, ” zegt Vanderperren.

Belgische architekten die hun professioneel geluk in het “nieuwe Europa” gaan zoeken, kan men vermoedelijk op de vingers van één hand tellen. Ook voor Vanderperren is het allemaal nog een beetje nieuw. Professioneel verdeelt hij zijn tijd tussen Brussel (Wezenbeek-Oppem) en Boedapest. Jos Vanderperren : “Mijn belangstelling voor het Oostblok dateert al uit de jaren zeventig, maar dat was toen louter privé. In 1989 werd ik door vrienden, die werkten voor een consultingbureau, konkreet gepolst. Of ik iets voelde voor enig free-lance werk in Hongarije en Bulgarije ? Ja, natuurlijk wilde ik wel. In 1990 nam ik deel aan één van de eerste officiële Vlaamse missies, onder leiding van Norbert De Batselier. Vanaf dan is het snel gegaan. “

Vanderperren kreeg een eerste opdracht vanuit “de Poesta” : de in Hongarije wonende Belgische ondernemer Ivan Crab wilde een manege bouwen. Met Internationale Metaalwerken Tessenderlo als aannemer, zorgde Vanderperren voor de uitvoering. Het ene kontakt bracht het andere mee. Sindsdien tekende en ontwierp de Brusselse architekt ook kantoor- en industriële gebouwen voor Buchmann Optical (in Mateszalka én Boedapest) en voor de Leuvense brouwersgroep Interbrew (in Böcs). In opdracht van de Belgische ambassade in Boedapest werden studies klaargestoomd, die voorlopig wegens geldgebrek van de Quatre Bras in de lade zijn blijven liggen. Nu staan alweer nieuwe projekten in de steigers. In Hongarije gaat hij in principe aan de slag met Belgische hoofdaannemers zoals CFE, Ibens of de GL Groep, terwijl Hongaarse firma’s nu ook in aanmerking komen voor onderaanbesteding.

Jos Vanderperren heeft, omwille van het vele werk aan de oevers van de Donau, een vast kantoor geopend in de Hongaarse hoofdstad. Het Belgische architektenbureau luistert er naar de naam Da Capo en wordt mede bevolkt door twee Hongaarse werknemers. Het pendelen tussen Boedapest en Brussel bezorgt Vanderperren overvolle werkdagen en werkweken, die pas eindigen op zondagmiddag. “Dan ga ik wat wandelen, ” zegt Vanderperren. “Zelfs mijn motor, mijn passie, blijft nu altijd werkloos achter in de garage. “

JOS VANDERPERREN (DA CAPO) Pendelen tussen Brussel en Boedapest.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content