ARCHITECTUUR

Wonen en werken

Nog altijd vormt de Uco-toren een baken voor wie Gent in- of uitrijdt. Maar de aandacht wordt vooral opgeëist door het lange lagere gebouw ernaast, met de piramiden op het ronde aluminium dak. Begin jaren negentig werd de weidse industriële spinnerij omgevormd tot kantoorruimten. Voor architect Jo Crepain (1950) betekende het de definitieve doorbraak in België. Vreemd genoeg werd de Antwerpenaar al eerder bekend in Nederland, waar hij vooral faam geniet in de woningbouw, terwijl hij in eigen land meer verbonden lijkt met de bedrijfswereld. Denk maar aan het nieuwe kantoor van ventilatie- en zonweringspecialist Renson in Waregem, dat niet alleen een esthetisch hoogstandje is, maar ook het concept van healthy building concretiseert: er wordt rekening gehouden met mens, milieu en energieverbruik. Via natuurlijke dag- en nachtventilatie wordt het gebouw verlucht en gekoeld. De gevels bestaan uitsluitend uit glas en producten van Renson, waardoor het ook als visitekaartje van formaat fungeert. Toch heeft Crepain ook in België al sterke staaltjes in de woningbouw verwezenlijkt. Een evenwichtig overzicht vinden we in Jo Crepain architect 1973-2003 met foto’s van Ludo Noël, en tekst van Max Borka en Koenraad Janssens (Stichting Kunstboek, 352 blz., 70 euro).

Het werk van Crepain doet ook nadenken over bouwen en de relatie tot wonen of werken. Wie terug wil naar de bron, kan alvast terecht bij het Handboek bouwkunde (Athenaeum/P&VG, 393 blz., 24,95 euro), de door TonPeters vertaalde klassieker De architectura van Vitruvius, de architect van Julius Caesar en keizer Augustus. Dit eerste complete handboek heeft het zowel over openbare gebouwen als hijskranen en zelfs katapulten. Maar ook akoestiek, klimatologie en de harmonieleer komen aan bod. Het boek beïnvloedde Renaissancekunstenaars als Leonardo da Vinci en Michelangelo. En geeft nog altijd een leeswaardige schat aan informatie over het Oude Rome.

Maar hoe bouwen en decoreren we vandaag? Een werkelijk wereldwijd overzicht geven Stafford Cliff en fotograaf Gilles de Chabeinix in The Way We Live – De wereld een inspiratiebron (Lannoo, 480 blz., 49,50 euro). Ongetwijfeld is deze kolos het verrukkelijkste kijkboek dat tot dusver over woonstijlen is verschenen. Het begint bij de woning ingebed in het landschap, van het stille bergmeer tot de hectische metropool. In elk hoofdstuk wordt een beetje dichter ingezoomd, zodat we na een rondgang in interieurs ook geconfronteerd worden met details en andere decoratieve aandachtspunten, steevast in de meest diverse culturen in de meest diverse oorden.

Luc De Decker

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content