In 1998 was de Winkelhaakstraat in hartje Antwerpen niet bepaald een straat voor een aangename wandeling. Prostitutie, drugs en criminaliteit hadden de buurt beetje bij beetje ingepalmd. Maar op enkele jaren tijd heeft de wijk een ware metamorfose ondergaan. Het DesigncenterDeWinkelhaak profileert zich daarbij als een generator van activiteit en creativiteit. De creatie van het Designcenter is een mooi voorbeeld van de samenwerking tussen de openbare en de privé-sector...

In 1998 was de Winkelhaakstraat in hartje Antwerpen niet bepaald een straat voor een aangename wandeling. Prostitutie, drugs en criminaliteit hadden de buurt beetje bij beetje ingepalmd. Maar op enkele jaren tijd heeft de wijk een ware metamorfose ondergaan. Het DesigncenterDeWinkelhaak profileert zich daarbij als een generator van activiteit en creativiteit. De creatie van het Designcenter is een mooi voorbeeld van de samenwerking tussen de openbare en de privé-sector. Het initiatief komt van de Stad Antwerpen en de Vlaamse gemeenschap, die een zakencenter voor jonge creatieve mensen wensten op te richten. De contacten met verschillende privé-investeerders resulteerden in een groepering binnen de vennootschap NV Designcenter De Winkelhaak. Het programma kreeg concreet vorm vanaf 2000. Flexibiliteit is troefDe omgeving vormt op zich de basis voor het slagen of het falen van het project. Een zware taak dus voor de twee jonge architecten CobyManders en FilipPittillion. De uitdaging werd een succes, het Designcenter is inmiddels uitgegroeid tot een toonaangevend gebouw. De horizontale structuur van het gebouw contrasteert met de verticale lijnen van de metalen luiken. Het gebouw telt vier verdiepingen opgedeeld in verschillende flexibele zones. De ingang en de hal sluiten aan op een winkeltje en een lager gelegen tentoonstellingsruimte (400 m²). Die ruimte geeft rechtstreeks toegang tot de publieke ruimte aan de buitenkant en is dus zeer geschikt voor de organisatie van evenementen, tentoonstellingen, seminaries enzovoort. Op de verdiepingen werden achttien ateliers ondergebracht. Die niet-ingerichte ruimtes werden afgebakend met schuifdeuren. Van de zestien beschikbare cellen (twee zijn voorbehouden voor de administratie) zijn er al elf verhuurd. Dankzij hun verschillende omvang zijn de ateliers geschikt om de evolutie van de starters te volgen. De doorgangszones werden omgebouwd tot reële ontmoetingsplaatsen die de gedachtewisseling stimuleren. Véronique Pirson [{ssquf}]Designcenter De Winkelhaak Adres: Lange Winkelhaakstraat 26 in AntwerpenWebsite: www.winkelhaak.beBouwheer: NV Designcenter De Winkelhaak Architectuur: Coby Manders en Filip Pittillion voor Stad Antwerpen/planningcelMedewerking: Groep Archo, Bureau Bouwtechniek, Luc Vincent (binnenhuisarchitect), Triumviraat (grafische vormgeving)Bouw: VooruitzichtDe horizontale structuur van het gebouw contrasteert met de verticale lijnen van de metalen luiken.