Architecten in de aanbieding

Het internet bevat een schat aan informatie, maar je moet ze wel weten te vinden. Onlangs werden er sites opgericht die duizenden architecten op een forum samenbrengen en retailstatistieken leveren.

Het idee om 150.000 Europese architecten op een enkele site bij elkaar te brengen, komt van de Belg Jacques Allard, die met een minimum aan structuur het maximum wil bereiken. De site www.archi-europe.com is in feite een logische uitloper van een verhaal dat enkele jaren geleden met Archibel en Archifrance begon. “Het opzet is de architecten een on-lineplatform te bieden om gemakkelijk informatie uit te wisselen en de bekendheid van het vak te verhogen,” zegt Allard. “Archi-Europe is in de eerste plaats een elektronisch adressenboek met de gegevens van architecten uit zeventien Europese landen. Naast basisgegevens, waaronder de belangrijkste specialisaties van elk bureau, bevat de database ook een fotoarchief waarin iedereen gratis een afbeelding van zijn favoriete project kan laten opnemen.”

De site werd in twaalf talen uitgewerkt en omvat naast een centraal portaal ook een toegang per land ( www.archibel.be of www.archidenmark.com, bijvoorbeeld). “Het is de bedoeling om de architecten een individuele etalage aan te bieden en tegelijk zoveel mogelijk gebruik te maken van de Europese dimensie van de site,” zo benadrukt hij. “Naast de architecten zelf kunnen ook particulieren de vaklui beter leren kennen. De leveranciers van materialen krijgen dan weer de gelegenheid om gericht te communiceren in functie van de specialiteiten van elke architect.” Het initiatief wordt overigens gesteund door General Electric, Saint-Gobain en Isover.

Meer dan prentjes alleen. Terzelfder tijd kan op de site ook informatie in de marge van het beroep teruggevonden worden: een lijst van tentoonstellingen, technische gegevens, wedstrijden, actualiteit, reportages, interviews, videoclips, stagelijsten, softwarecatalogi, enzovoort. Op termijn zal Archi-Europe ook de Europese wetgeving, bijvoorbeeld op het vlak van het milieu, bevatten. Ten slotte kunnen de architecten een lidkaart krijgen, die niet alleen hun identificatiecode bevat, maar die ook voor andere functies gebruikt zal kunnen worden. Zo is Archi-Europe intussen al tot een akkoord gekomen met de organisatoren van het salon Batimat in Frankrijk, waar de Europese architecten gratis toegang krijgen op vertoon van de kaart.

Retailstatistieken. Ook de site www.fastigon.com is het resultaat van een Belgisch initiatief. Het team van Pieter Persyn is gespecialiseerd in ‘vastgoedadvisering’ en biedt heel wat gratis informatie aan die een beter inzicht geeft in de Belgische retailmarkt. Sommige rubrieken zijn beschikbaar in drie talen, maar het gros is in het Engels. De site richt zich naar iedereen die te maken heeft met distributie. Heel wat gegevens worden gratis aangeboden: voetgangersfrequentie in handelsstraten, de lijst van de winkelcentra, bevolkingsstatistieken, sociaal-economische gegevens, enzovoort. Er zijn verschillende mogelijkheden om bij de inhoud te komen: ofwel door het icoontje Planning permission, Sites reports of Pedestrian counting aan te klikken op de openingspagina, waarna men uitleg over elk van die rubrieken te zien krijgt; ofwel klikt u op Retail Belgium en dan krijgt u toegang tot het geheel van de aangeboden informatie.

Ook interessant is dat Fastigon middels een zoekrobot een lijst biedt van de retailers die in ons land aan het werk zijn. Momenteel zijn de beschikbare gegevens in dat verband nog schaars: de site is beperkt tot enkele links naar andere websites. De verantwoordelijken van Fastigon wijzen er echter op dat de site nog maar in de kinderschoenen staat, en in de komende maanden zonder twijfel geperfectioneerd zal worden. Hopelijk wordt de vormgeving ook wat lichter. Ten slotte moeten we er nog op wijzen dat voor sommige site-analyses – zoals de toegankelijkheid, de verzorgingsgebieden en het aantal bezoekers – betaald moet worden, al kunnen een aantal voorbeelden wel gratis worden gedownload. Het is ook mogelijk om per e-mail analyses of voetgangers-tellingen te bestellen.

veronique pirson

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content