Appartementen sinds 1999 liefst 65 % duurder

Als laatste badplaats voor de Franse grens leeft De Panne wat afgescheiden van alle kustheisa. Dat belet echter niet dat de prijzen er pijlsnel stijgen.

Wat nog het meest opvalt, na de kust van oost naar west te hebben afgeschuimd in een overvolle tram zonder luchtverversing, is de rust en ruimte die De Panne uitstraalt.

Rust en kalmte zijn inderdaad dé verkoopargumenten van de lokale vastgoedagenten. Hier geen grote evenementen of een rist activiteiten, zoals in Middelkerke: “De kopers of vakantiegangers die voor De Panne kiezen, weten wat ze willen. Het gaat vooral om natuurliefhebbers die aangetrokken worden door het natuurgebied de Westhoek, dat zich uitstrekt tot aan de Franse grens. Het vrij nabijgelegen Veurne biedt bovendien een stedelijk cultuuralternatief,” zegt Yves Mommerency van het agentschap Century 21 – Immo Pinson.

Ondanks de kalmte ziet De Panne het aantal woningverkopingen de jongste jaren pijlsnel stijgen: alleen al op de secundaire markt telde Stadim 478 transacties in 2004, 2 % meer dan in 2003 en 28 % meer dan in 1999.

Appartementen: grootste meerwaarde

Een van de opmerkelijke cijfers uit de balans 2004 van Stadim is dat de appartementen in De Panne sinds 1999 liefst 65 % in waarde zijn gestegen. Daarmee worden, in relatieve cijfers, Knokke en Nieuwpoort ruimschoots overtroffen. Het gevolg is dat er tegenwoordig prijzen moeten worden neergeteld van ongeveer 3000 euro/m2 voor een appartement op de dijk en bijna 2025 euro/m2 voor hetzelfde type woning in de tweede lijn. “Voor een tweede verblijf is dat duur, maar in absolute termen is dat redelijk, zeker vergeleken bij de naburige gemeenten,” nuanceert een plaatselijke agent onmiddellijk.

Met een referentieprijs (3de kwartiel of Q75) die in 2004 topte op 171.875 euro (+21 % in vergelijking met 2003) behoort De Panne intussen tot de duurste gemeenten aan de kust, na Koksijde en – vanzelfsprekend – Knokke-Heist.

In het villasegment, dat toch het imago van de gemeente bepaalt, bereikte de referentieprijs 350.000 euro, wat 50.000 euro minder was dan in Nieuwpoort en De Haan. Eens te meer geeft ook in dit segment Knokke-Heist aan welke marges mogelijk zijn, met een referentieprijs die vlot boven het miljoen euro uitkomt.

Niemand twijfelt er overigens aan dat de prijzen zullen blijven stijgen. “Over drie jaar zullen ze zijn verdubbeld,” waagt Yves Mommerency een prognose, “tenminste toch voor de kleinste woningen tot 200.000 euro, waarnaar erg veel vraag is. Voor de luxeappartementen zal het iets moeilijker zijn, want mensen die over een budget van 250.000 euro of meer beschikken, geven de voorkeur aan een investering in Koksijde, waar het aanbod aan luxeboetieks, gastronomische restaurants en allerlei handelszaken veel ruimer is.”

Jo Jacoby

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content