Antwerpse deli

Een deli is een grootstedelijke kleinhandel waar delicatessen worden verkocht. De oorsprong dateert uit de 18de eeuw. Ashkenazische Joden brachten de formule in de 19de eeuw naar Amerika. In New York ontstonden vermaarde deli’s, zoals Liebman’s, bekend voor hotdogs en pastrami, of Katz’s dat torenhoge sandwiches serveert.

Ook Antwerpen heeft enkele deli’s. Een nieuwkomer is Salt aan het Zuid, waar men terecht kan voor fingerfood en andere hapjes, zoals tzatziki van courgette (5 euro), bun met gekruide pastrami en koolsla (6 euro) of sashimi van opgelegde zalm met wakame (6,50 euro). Op de klassieke restauranturen is het repertoire uitgebreid met kleine gerechtjes, zoals een stoofpotje van groenten met Bellota-ham en langzaam gegaarde hoeve-eidooier (9,50 euro), gebakken pieterman met kokkels, fregola, courgette en lamsoor (14,50 euro) of buikspek met een rolletje spitskool, koolrabi, rapensteel en dashi (10 euro).

Salt is het levenswerk van Glenda De Boungne, die sinds haar dertiende in de keuken staat. Ze volgde koksschool en een opleiding tot sommelier, en ging aan de slag in de keuken van Comme il Faut en Glorious. Voor Salt verbouwde ze een pand in de Leopold De Waelstraat. Het is met bescheiden middelen ingericht en heeft een miniterrasje aan de voor- en de achterkant. Er zijn enkele plaatsen aan de toog voor haastige voorbijgangers.

Alles wordt in kleine hoeveelheden vers en met verfijning en geduld in huis bereid. Er is een bescheiden keuze aan met zorg geselecteerde wijnen, waarvan er heel wat per glas worden geschonken. Wij dronken een fris, fruitig glaasje wit Vina Buron 2016, Castilla Y León (5 euro) en snoepten van kleine hapjes, zoals ronde garnaalkroketjes met krokante korst en plakkerig beslag. Het smaakte naar garnalen, maar we misten hele garnalen (9 euro voor drie stuks). We genoten van krabcake met groene curry en gepekelde venkel (8,50 euro). Het glas werd gevuld met een Casa Carmela (6 euro) Er kwam aardappel gevuld met noordzeekrab bedekt met mousseline van kalamansi en citroengras (11,50 euro) en dun gesneden, rosé gebakken kalfsvlees met olijfolie, opgediend met in huis bereide pickles, aardappelkrokant, bloemkool en waterkers (12,50 euro). Salt is een aanvulling voor stadsmensen die weg willen van het traditionele tafelen.

Salt

Leopold de Waelstraat 22

2000 Antwerpen

Tel. 03/435.06.76

Lunchmenu drie gangen 30 euro

De keuken is open van 11.45 tot 22.30 uur

Kader: zonder pretenties

Bediening: vriendelijk en bescheiden

Keuken: bits and bites met groenten als leidraad

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content