Antwerps Falconplein blijft geviseerd

Vanuit de Antwerpse gevangenis bleef Asher Doron zijn criminele netwerk leiden. Na een kortstondige vrijlating moet de Israëliër daarom opnieuw brommen.

Gevangen of niet, de ondernemende crimineel Asher Doron bleef zijn bedrijf runnen. De Antwerpse gevangenis leek wel een soort bijhuis voor deze Israëliër met wereldwijde banden. Sinds eind april vertoeft deze “vaste klant aan het Falconplein, met goede connecties in het milieu van de Russisch-Georgische maffia” (dixit een Antwerpse speurder) weer op zijn vertrouwde stek aan de Antwerpse Begijnenstraat.

Doron runde lang een soort crimineel incassobureau, dat nalatige betalers bedreigde. In een eerste fase gebeurde dat met telefoons, in een tweede fase met brandstichting, en als finishing touch met bommen. In 1993 werd Doron in Antwerpen veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf voor het plegen van drie aanslagen tegen de Antwerpse diamantair Amnon Rachminov. Doron beweerde gehandeld te hebben in opdracht van zakenlui in Kinshasa, die 75.000 euro van Rachminov hadden geëist.

Doron kwam op 11 februari 1999 na zes jaar cel voorwaardelijk vrij uit de Antwerpse gevangenis. In 1998 – nog tijdens zijn gevangenisstraf – werd hij al zaakvoerder van de groothandel Beric’s Asher. Vanuit zijn cel organiseerde hij BTW-carrousels met gsm-toestellen, weet de politie. Hij wordt ervan beschuldigd met Beric’s voor 24 miljoen euro gefraudeerd te hebben. De onderneming publiceerde in 2000 een omzet van 32,5 miljoen euro.

Doron bouwde een imperium uit in verschillende sectoren. In januari 2000 nam hij samen met de in Israël wonende Shahar Doron het restaurant Belgreca over. In de oprichtingsakte van Belgreca wordt ook verwezen naar de vreemde combinatie van de uitbating van nachtclubs en scheepvaartactiviteiten. In april 2000 werd Asher Doron zaakvoerder van Groep voor Financiering (GROFI), een Antwerpse immobiliënfirma.

De nieuwe aanhouding van Doron is een signaal voor andere pionnen van het Georgisch-Russische milieu dat het politionele ‘Falconteam’ actief blijft, ook na de recente golf van arrestaties. En Doron zelf? Zegt de Antwerps parketwoordvoerster Leen Nuyts: “Die zal sowieso nog enkele jaren moeten brommen, al was het maar omdat de vrijlating voorwaardelijk was. Hij heeft nog een tijd te goed.”

S.J. [{ssquf}]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content