Antwerpen

De snelste groeier onder de grote bedrijven in Antwerpen is Galapagos. Het biotechnologiebedrijf dat zijn hoofdkwartier in Mechelen heeft, is al jaren een vaste waarde in onze rangschikking. Het is dan ook geen toeval dat Galapagos ook onze Supergazelle is, de snelste groeier van de voorbije twintig jaar. Wereldwijd heeft het bedrijf meer dan 1100 personeelsleden, van wie de helft in België actief is.

Bij de kmo’s voert EDC Motiva in Wommelgem de ranking aan. De vennootschap is het Europese distributiecentrum van de Costa Ricaanse producent van borstimplantaten. Dochters van buitenlandse ondernemingen komen niet in aanmerking voor de Ambassadeurstitel. Bovendien moeten de bedrijven operationeel onafhankelijk zijn. Zo komt het dat de eer naar Cyborn gaat. Dat bedrijf is geen onbekende: de producent van animatiefilms, miniseries en games in 3D was vorig jaar al onze Ambassadeur bij de kleine bedrijven. Oprichter Ives Agemans voerde onlangs een strategische koerswijziging door, waardoor het bedrijf zonder al te veel kleerscheuren door de coronacrisis kwam.

AsterX Dranken is een opvallende Ambassadeur bij de kleine bedrijven. Het is een voorbeeld van familiaal ondernemerschap. Na de verkoop van haar doe-het-zelfzaak stortte de familie Devrieze zich op de drankenhandel. Met succes: intussen heeft het bedrijf vier winkels.

Synergie Belgium is de grootste rekruteerder in de provincie Antwerpen, op de voet gevolgd door Cepa. Dat is de private werkgeversorganisatie van de goederenbehandelaars van de haven van Antwerpen en hun havenarbeiders. Ook farma is stevig vertegenwoordigd, met Pfizer Manufacturing Belgium en Janssen Pharmaceutica in de top vijf.

Grootste aanwervers

1. Synergie Belgium: 1084

2. Cepa : 1058

3. Pfizer Manufacturing Belgium: 902

4. Start People: 902

5. Janssen Pharmaceutica: 614

De methodologie van de Trends Gazellen

De Trends Gazellen zijn de snelste groeiende bedrijven. We bekijken de groei over een periode van vijf jaar. Voor deze editie vergelijken we 2019 met 2015. We berekenen de groei van drie variabelen: de toegevoegde waarde, het personeelsbestand en de cashflow, in absolute en procentuele termen. Dat geeft zes deelrangschikkingen. De plaatsen op die deelrangschikkingen tellen we op, wat de eindscore oplevert. Een bedrijf dat alle zes deelrangschikkingen aanvoert, heeft de eindscore 6 en staat bovenaan in de eindrangschikking. Hoe hoger de eindscore, hoe lager een onderneming noteert in de eindrangschikking.

Er gelden minimumvoorwaarden. Het bedrijf moet minstens vijf jaar oud zijn. Op de loonlijst van 2019 moeten minimaal tien werknemers staan. De toegevoegde waarde in 2019 bepaalt het onderscheid tussen een groot, een middelgroot en een klein bedrijf. De grote haalden een toegevoegde waarde van meer dan 5 miljoen euro, de middelgrote bleven tussen 1 en 5 miljoen euro, en de kleine haalden minder dan 1 miljoen euro.

De snelste honderd groeiers bij de grote bedrijven mogen zich Grote Gazellen noemen. De snelste honderd bij de middelgrote bedrijven worden de Middelgrote Gazellen. De snelste vijftig bij de kleine bedrijven zijn de Kleine Gazellen.

De Gazelle die in haar categorie de lijst aanvoert, is niet altijd de winnaar. Een winnaar moet operationeel onafhankelijk zijn. Een dochter van een buitenlandse onderneming komt ook niet in aanmerking.

In elk nummer van Trends publiceren we de rangschikking voor een Vlaamse provincie. We eindigen op 22 april, met de lijsten voor Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content