Antwerpen Anders

In de Antwerpse horeca zetten hipheid en een stugge bediening vaak de toon. Tenzij in de duurdere etablissementen. Drie laagdrempelige culinaire nieuwkomers met persoonlijkheid tonen dat het ook anders kan.

INVINCIBLE – De wijngek is terug

De 29-jarige Kenny Burssens is een geslaagd product van de hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge, waar hij werd klaargestoomd voor keuken en zaal. Hij wilde meer met wijn doen, volgde een specialisatiejaar drankenkennis, behaalde het diploma van Maître Sommelier bij Sopexa en de titel van Wereldwijnmeester onder Guido Franque bij Syntra. Werkervaring deed hij op in ‘t Molentje in Zeebrugge en in The Paddock in Keerbergen, waar hij in keuken en zaal stond. Kenny Burssens won voorts het Belgisch kampioenschap Barista en werd onlangs naar het WK in Londen gestuurd, waar hij in juni een magere 30ste plaats behaalde.

Naam maken als innemende wijngek deed Kenny Burssens in zijn eerste wijnrestaurant Invincible op het Antwerpse Zuid. Met zijn vlotte babbel en kennis van zaken wist de wijnfreak volle eetzalen te trekken. Invincible werd te klein en Kenny stapte in een nieuw avontuur. Hij begon met wijnhandelaar Luc Hoornaert (Swaffou) en Dave Dierckx van Bizzie Lizzie Magma, een grootstedelijke brasserie die met poeha in de markt werd gezet maar niet aansloeg. Kenny heeft wijselijk afgehaakt toen hij de mogelijkheid kreeg om terug voor zichzelf te beginnen in het pand waar eerder Gin-Fish en Matelote waren gevestigd.

Die beslissing was de juiste: Invincible II was vanaf de eerste dag een schot in de roos. Geen wonder, want in Invincible II eet je smakelijke gerechten met zuiderse invloeden, opgediend voor een verteerbare prijs en is het mogelijk om per glas of fles interessante wijnen te ontdekken. Je kunt bij het binnenkomen kiezen: aan de linkerkant is een vertrek waar men voor de open keuken aan een lange eettoog zit, rechts is een eetkamer met tussenverdieping.

Kenny installeerde een kok, zodat hij zijn handen vrij heeft om zich met de klanten bezig te houden. De spijskaart bestaat uit een vijftiental gerechten. Voor 35 euro zijn er een drietal bereidingen. Wie een signatuurgerecht wil inlassen, betaalt een kleine meerprijs. Bijvoorbeeld: voor zeebaars bereid in zoutkorst rekent Invincible 15 euro meerprijs voor twee personen.

Wijnrestaurant Invincible

Haarstraat 9, 2000 Antwerpen.

Tel. 03 231 32 07.

www.invincible.be

Elke dinsdag rog met kappertjes en boter (18,50 euro). Gesloten op zaterdag en zondag.

DEGUSTATION – Bij de Olympische kok

Kris Wijnen opende zeventien jaar geleden het eethuis Klare Wijn in Zurenborg. Het Restaurant Cuistot in Lier volgde. Kris Wijnen liet Cuistot over aan Willem Van den Broeck, die de titel behaalde van Beste Sommelier van België Prosper Montagné 2010. Kris Wijnen had zijn handen vrij en trok met Frank Fol als cateraar voor de Olympische Spelen naar China en was freelancekok op beurzen in Spanje en Duitsland.

Sinds een jaar is hij opnieuw actief op de Antwerpse markt met restaurant Degustation, een buurtrestaurant van bescheiden formaat op het Frederik de Merodeplein. Dit initiatief werd op applaus onthaald door de plaatselijke pers en de buurtbevolking. Door puur te koken met eersteklas verse producten wist Kris Wijnen het beschaafde volk uit de omgeving snel te overtuigen.

Degustation neemt de begane grond in van een hoekhuis aan de voet van het standbeeld van Frederik de Merode, in de volksmond bekend als ‘de drie zatlappen’. De eetzaal heeft een pretentieloze, sobere inrichting in grijs en olijfgroen. Op de oude parketvloer staan brasserietafels en transparante Kartell-stoelen. Kris Wijnen komt zelf uit de keuken om de suggesties aan tafel voor te stellen. Hij presenteert een maandelijks veranderende minispijskaart met een zestal gerechten, die in menuvorm gegroepeerd kunnen worden (3, 4, 5 of 6 gangen voor de prijs van 37, 45, 55 en 65 euro). Neem je daar het wijnarrangement bij, dat met zorg en kunde werd samengesteld door Frans de Boeck, dan betaal je een surplus van respectievelijk 17, 22, 27 en 32 euro. Een tweegangenlunch komt op 25 euro.

In Degustation wordt smakelijk gegeten en gedronken. Bij mooi weer is er een modieus terras op het plein.

Restaurant Degustation

Frederik de Merodeplein 6, 2600 Berchem.

Tel. 0495 63 04 97

www.degustation-restaurant.be

Lunch: 25 euro. Maandag en zondag gesloten.

VERANDA – Onconventioneel en lekker

Davy Schellemans is dertig jaar, maar ziet er jonger uit. Hij kreeg les aan het PIVA, ging aan de slag in Antwerpse eethuizen als Café Le Roi en Harmonie en voelde dat het hem aan ervaring ontbrak. Davy ging daarop anderhalf jaar werken in het prestigieuze Kasteel Withof en anderhalf jaar bij Kobe Desramaults van In de Wulf. Hij deed stage bij Jordi Cruz en opende met Tim Teck modieuze pop-upzomerrestaurants als Limel.

In de tijd dat hij naar een geschikte locatie zocht voor een eigen restaurant, roerde Davy in de potten in trendy Antwerpse brasseriën als Pazzo, Gustav en Pastis. Het ontbreekt hem dus niet aan ervaring. Op de plek waar voorheen Verven & Borstels was, opende Davy Schellemans op 16 juli zijn eigen restaurant Veranda.

Plaats van het gebeuren is een huis zonder pretenties uit de eerste helft van vorige eeuw. Het is gelegen in de omgeving van het station van Berchem. In het oude huis was lang een drogisterij ondergebracht. De eenvoudige inrichting met de oude, betegelde slagerstoog en het meubilair herinneren aan Verven & Borstels. Eten doe je in de vroegere winkel of in de voorraadkamer. Beide vertrekken zijn klein en sober ingericht.

Davy Schellemans laat zich assisteren door vrouwelijke hulpjes. De kok gaat niet te werk volgens algemeen heersende normen; hij creëerde de sfeer van een café en serveert in deze volkse omgeving moderne en originele gastronomie. Er is geen spijskaart. Bezoekers moeten het doen met één menu, dat is geafficheerd op leien borden. De prijs bedraagt 45 euro en het programma bestaat uit twee hapjes, een voor- en hoofdgerecht en twee nagerechten. De bereidingen die op de borden komen, zijn speels, steken vol geconcentreerde smaken en boeien door gevarieerde texturen. Het wijnassortiment werd samengesteld door sommelier Steve Bette en dan weet je dat er in Veranda niet slecht wordt gedronken.

Restaurant Veranda

Guldenvliesstraat 60, 2600 Berchem.

Tel. 03 218 55 95.

Maandag en dinsdag gesloten.

pieter van doveren – fotografie daniel geeraerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content