ANTWERP AIRPORT

Een kleine lawine. Op twee dagen zijn er eind vorige week meer communiqués gepubliceerd over Antwerp Airport dan in de twee jaar voordien. Aanleiding: persartikelen en de academische zitting voor 75 jaar Deurne van zaterdag 16 mei. De eensgezindheid was compleet. Ook de meest grote leek op luchtvaartgebied – wat kennen bijvoorbeeld de Antwerpse middenstandsorganisatie en andere sociale partners van de problematiek van Deurne? – pleitte voor een uitbreiding van de startbaan van 1350 naar 2000 meter. Dat vergt onder meer een investering van ruim 1 miljard frank, een bouwtijd van zes à zeven jaar en de verstoring van wonen en leven in voorstad Borsbeek. Intussen zijn er dan nieuwe soorten toestellen die met meer vracht en passagiers op de huidige piste kunnen stijgen en landen.

Niet de uitbreiding van de startbaan is het sleutelelement in het dossier-Deurne. Wel het zwakke commerciële talent van de huidige luchthavenleiding. De neergaande cijfers voor Deurne in een Europese groeimarkt staven die stelling. Airports als London City en Mönchengladbach (zie Trends, 14 mei 1998) hebben korte startbanen en boeken een daverend succes.

Een alternatief voor een duur en langer Deurne is trouwens de ongebruikte Navo-luchthaven in Wechelderzande met een piste van 3000 meter. Deze luchthaven ligt te niksen, is een kwart uur verder van Antwerpen dan Deurne en vervult automatisch een (zelfs internationale) functie voor het Benelux Middengebied. Een specialisering van Deurne (toestellen van maximaal vijftig zetels voor zakenvluchten) en Wechelderzande (de grootste Boeings kunnen landen) is zinnig: een tandem à la Mönchengladbach en Düsseldorf.

In de marge mogen vragen worden gesteld over allerhande beleidsondersteunende en dure studies besteld door (Vlaamse) ministers. Ernst & Young stuurt voor de Vlaamse regering een lieve dame rond die onder meer deskundigen gaat interviewen. Vraag van E&Y: Als u met grotere toestellen, dankzij een langere startbaan, zou kunnen vliegen, kan u toch véél meer passagiers vervoeren. Antwoord van ondervoorzitter Freddy Van Gaever van VLM: “Neen, mevrouw. We kunnen nu al met toestellen vliegen zoals de regionale jets van Sabena, die dubbel zo groot zijn als de Fokker 50‘s van VLM en die perfect in Deurne met de huidige startbaan van 1350 meter kunnen stijgen en landen. Daarvoor zijn onvoldoende passagiers op dit ogenblik. De “frequentie” is voor zakenmensen van hoofdbelang. Theoretisch kunnen we om de twee dagen een Jumbo met 400 plaatsen inzetten, maar dan hebben we geen enkele klant meer.”

De studie is intussen rond. Het voorgestelde recept is bekend: een langere startbaan. Wat te bewijzen was.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content