Antidepressiva duwen slaapmiddelen uit de markt

In februari 2006 publiceerde het Instituut voor Medische Statistiek cijfers over de verkoop van slaapmiddelen en antidepressiva tijdens de voorbije tien jaar. Daaruit bleek dat zowel het gebruik van slaapmiddelen (van 12,7 miljoen doosjes in 1994 naar 14,2 miljoen doosjes in 2005) als de omzet uit de verkoop ervan is toegenomen (van 98,1 miljoen euro in 1994 tot 117,4 miljoen euro in 2005).

Die stijging verdwijnt echter in het niets bij de sprong die het gebruik en de omzet van antidepressiva hebben gemaakt (van 3,1 miljoen doosjes en een omzet 71,9 miljoen euro in 1994 naar 7,1 miljoen verpakkingen en een omzet van 203 miljoen euro in 2005).

De verdrievoudiging van de omzet van antidepressiva is deels te verklaren door het succes van de serotonineremmers (SSRI’s) aan het eind van de jaren negentig, waarvan Prozac wellicht het bekendste middel is. Omdat het verbruik van slaapmiddelen min of meer lijkt te stagneren, bestaat het vermoeden dat een deel van de groei van de slaapmiddelverkoop wordt opgeslorpt door de antidepressiva. “Het is moeilijk om daar precieze gegevens over te krijgen, maar die mogelijkheid bestaat inderdaad,” zegt farmacoloog Marc Bogaert. “Die verschuiving naar de antidepressiva is geen goede zaak. Ook al zijn de klassieke middelen tegen slapeloosheid, zoals de benzodiazepines, alleen lapmiddelen op korte termijn.”

Psychiater Bart Leroy zegt dat antidepressiva wel degelijk een hulp kunnen zijn bij langdurige (door)slaapproblemen. “Ik schrijf geen benzo’s meer voor. Wie een inslaapprobleem heeft, geef ik een inslaapmiddel van de nieuwe generatie (zolpidem, zaleplon en de andere). Mensen met een doorslaapprobleem geef ik een antidepressivum. Het is immers bewezen dat de benzo’s op lange termijn een ravage aanrichten in het slaapsysteem, omdat ze de diepe slaap volledig wegvreten.”

Ook VUB-professor Raymond Cluydts erkent het probleem. “Ik weet dat een antidepressivum als Trazolan soms wordt voorgeschreven bij slapeloosheid ( nvdr – uit de enquête blijkt dat Trazolan het op twee na meest gebruikte ‘slaapmiddel’ is). Maar waarom zou je dat doen? Trazolan heeft heel veel bijwerkingen: het kan de slaap verstoren, het libido wordt aangetast en het cardiovasculair systeem wordt extra belast. Bij huisartsen leeft blijkbaar nog de gedachte dat ze door een antidepressivum te geven twee vliegen in één klap vangen. De slapeloosheid verdwijnt en de depressie die ze erachter vermoeden, wordt meteen ook aangepakt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content