Anders tellen

WORLD HANDICAP SYSTEM Met het nieuwe systeem wil men het echte niveau van de speler beter benaderen. © Getty Images

Golf is een van de weinige sporten waarin een debutant het kan halen van een ervaren kampioen. Dat is te danken aan de Handicap Index: bij het begin van een wedstrijd worden de scorekaarten aangepast op basis van het niveau van de speler, dat zich laat uitdrukken in een handicap. Een uitstekende golfer haalt een handicap die dicht bij de nul zit. Spelers in de middenmoot zitten in de buurt van 18, en debutanten veeleer bij 36 of zelfs 54. Dat cijfer vertegenwoordigt het aantal slagen die de speler cadeau krijgt nog voor de eerste bal is geslagen.

Het concept van de handicap werd in Groot-Brittannië al in de negentiende eeuw gebruikt. Net zoals vandaag werd de handicap berekend op basis van de gemiddelde score van de speler. Door de jaren heen is de berekeningswijze bijgestuurd, met nuances die per land kunnen verschillen. In de Verenigde Staten en Groot-Brittannië wordt een andere formule gehanteerd dan in ons land of in Frankrijk. Daarom hebben de hoogste instanties van de golfsport nu het World Handicap System in het leven geroepen. Op 1 november gaat het in.

Net zoals in de meeste landen ging de handicap van een Belgische speler omhoog of omlaag afhankelijk van zijn recentste resultaat in een toernooi. Voortaan kijkt het nieuwe WHS naar de recentste twintig uitslagen in de formule single stableford. Dan wordt een gemiddelde opgemaakt van de beste acht prestaties om de handicap te bepalen. Voor de spelers die sinds 1 januari 2016 niet het minimaal vereiste aantal toernooien hebben gespeeld, wordt een aangepaste rekenwijze gebruikt.

De bedoeling is duidelijk: met die handicap zo dicht mogelijk het echte niveau van de speler in kwestie benaderen, zodat er geen ruimte meer is voor verdachtmaking, en wereldwijd voor een grotere gelijkheid zorgen.

De federaties beschikken al over de software om het allemaal in goede banen te leiden en maken het verdict bekend op 3 november. Maar de 67.000 aangesloten spelers in ons land kunnen nu al de cijfers van de twee liga’s (AFGolf en GolfVlaanderen) consulteren en hun nieuwe handicap (van 0 tot 54) te weten komen. De kans is groot dat die afwijkt van het huidige cijfer, maar het verschil zou niet te groot mogen zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content