Amerikanen krijgen golfles

RYDER CUP Het Europese team won afgetekend. © GET

Op het parcours van de Golf National nabij Parijs heeft de Europese ploeg met duidelijke cijfers de 42ste editie van de Ryder Cup gewonnen. Europa was dominant vanaf het begin tot het einde. Het Amerikaanse team was zoals Tiger Woods: onherkenbaar.

De kapitein van het Europese team kreeg behoorlijk wat kritiek toen hij zijn vier wildcards toekende aan veteranen. Achteraf bekeken maakte hij de juiste keuze. Ian Poulter, Sergio Garcia, Henrik Stenson en Paul Casey losten de verwachtingen in, vooral zondag tijdens het enkelspel. Telkens als het ging spannen, maakten zij het verschil met hun ervaring en hun aanstekelijke zegedrift. Vooral de positieve energie van Poulter en Garcia speelde een grote rol. De Ryder Cup is dan ook een competitie waarin mentale weerbaarheid het verschil kan maken.

De Italiaan Francesco Molinari was de held. De winnaar van de recentste British Open speelde nooit beter. Hij won alle vijf wedstrijden: vier dubbels met Tommy Fleetwood als partner en een enkelspel tegen Phil Mickelson. Zijn naam staat nu definitief in de geschiedenis van de Ryder Cup. Het parcours was dan ook op de maat van zijn manier van spelen: smalle fairways met genadeloze rough ernaast, bunkers met weinig zand, eerder trage greens. La Macchina, zoals Molinari wordt genoemd, bevestigde andermaal dat hij met chirurgische precisie kan golfen. Zijn nadering was op de millimeter juist, zijn putts gingen er winnend in.

Voor Tiger Woods werd niets in Parijs. Na zijn zege in het Tour Championship van Atlanta droomde de vroegere nummer één van de wereld nochtans van een glansrol in de Ryder Cup. Maar hij verloor zijn vier wedstrijden: drie dubbels en een enkelspel. Eigenlijk speelde Woods nog nooit op niveau in de Ryder Cup: hij verloor 21 wedstrijden en won er 13. Alsof hij allergisch is voor een wedstrijd waarin het collectieve belangrijker is dan het individuele, en groepsgeest op de eerste plaats komt. Woods leek zowel mentaal als fysiek vermoeid. Het wordt dus afwachten of hij zijn terugkeer aan de top kan bevestigen.

Decennialang was de Ryder Cup een kwestie van Amerikaanse dominantie. Maar de voorbije twintig jaar keerde de trend. Van de jongste elf edities van de Ryder Cup heeft Europa er acht gewonnen. Nochtans regeren de Amerikanen in het internationale klassement en in de grandslamtoernooien. Zodra er in teamverband moet worden gespeeld, lijkt het alsof ze een versnelling terugschakelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content