Amerika trekt topgolfers aan

Vanaf 2007 trekken nog meer topspelers naar de Verenigde Staten.

De Amerikaanse Tour heeft zopas het programma aangekondigd voor volgend jaar: 48 toernooien en prijzengeld van een kwart miljard dollar. Het seizoen begint in Kapalua (Hawaï) van 5 tot 8 januari en eindigt op 5 november met het Tour Championship in Atlanta. De Amerikaanse organisatoren spanden zich deze keer trouwens in om voor een slottoernooi met inzet te zorgen. Volgend jaar wordt in de eindstrijd dan ook een prijzenpot voorzien van 10 miljoen dollar, terwijl het deelnemersveld voor die eindfase beperkt blijft tot dertig topspelers die zich in de loop van het seizoen voor dat feest moeten kwalificeren. En dat is toch wel een kleine revolutie.

“We moesten inderdaad aan de formule schaven,” zei Tim Finchem onlangs in Atlanta, waar de Tour-commissaris een vergadering van de Amerikaanse PGA bijwoonde. “Een competitie die over een volledig jaar reikt, moet beginnen in januari en ergens in september eindigen, maar moet vooral steunen op een systeem van punten die je week na week kan verdienen. Een competitie die ieder weekend de aandacht van de golffanaat kan krijgen en die wordt afgerond met een soort playoff van verscheidene weken ( nvdr – normaal gezien drie grote wedstrijden, gevolgd door het Tour Championship). Eerst moeten de spelers zich kwalificeren, daarna nemen ze het opnieuw tegen elkaar op. En aan het einde van de rit krijgen ze een aanzienlijke bonus, wellicht het grootste prijzengeld dat in de profsport te rapen valt.”

De Amerikaanse profspelers zien wel iets in de formule, maar ze zijn niet alleen. Ook de andere profspelers die nu deelnemen aan de Europese en Aziatische circuits lijken geïnteresseerd. De Spanjaard Sergio García, die zijn carrière trouwens vooral in Amerika opbouwde, verklaarde meteen: “Alle beste spelers van de wereld zullen zich concentreren op het Amerikaanse circuit en proberen zich te kwalificeren voor die eindstrijd. Iets wat ze vandaag niet doen. Het wordt dus helemaal anders en vooral beter, want de beste spelers zullen het week na week tegen elkaar opnemen.”

Voor het Amerikaanse circuit, de sponsors en de televisiezenders is dit inderdaad een goede zaak. Tot augustus zullen de topspelers zich concentreren op Amerika, terwijl de spelers die onvoldoende punten verzamelen voor de eindfase zullen terugvallen op de Europese en Aziatische toernooien. Niet leuk voor de Europese organisatoren, die tot het einde van de zomer dus geen sterspelers meer over de vloer zullen krijgen. Probeer daarmee maar eens de grote sponsors aan te trekken.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content