Amerika’s snelste

Tijdens de autosalon van Detroit stelde Chevrolet de vijfde generatie voor van de Corvette, een legendarische Amerikaanse sportwagen.

De Chevrolet Corvette wordt beschouwd als de Amerikaanse sportwagen bij uitstek. De eerste generatie, geproduceerd in 1953, was eigenlijk bedoeld als een technologische stunt om het imago van Chevrolet op te krikken. De eerste 300 exemplaren raakten in een mum van tijd verkocht, zodat men besloot de productie voort te zetten. Zo werd de Corvette een waar kassucces voor Chevrolet.

In 1977 rolde nummer 500.000 van de band. In de loop van de laatste decennia moesten de Corvette-liefhebbers zich tevreden stellen met wat detailaanpassingen, maar na meer dan een miljoen verkochte exemplaren pakt Chevrolet nu eindelijk uit met een totaal hertekende en op alle vlakken verbeterde “Vet” die in de komende lente op de Belgische markt verwacht mag worden.

De grondige vernieuwing zorgt voor meer comfort, een betere wegligging, een grotere koetswerkstijfheid en nog meer rijplezier maar toch behoudt de zeer aërodynamische, ultrasportieve two-seater onmiskenbaar het uitzicht van een rasechte Corvette. De meest ingrijpende verandering is zeker de volledige hertekening van de basisstructuur waardoor het rijgedrag verbeterd wordt, de bruikbare interieurruimte vergroot (de bagageruimte is zelfs verdubbeld) en de algemene kwaliteit geoptimaliseerd.

Hoewel de buitenafmetingen van de nieuwe Corvette nagenoeg onveranderd bleven, slaagden de ingenieurs erin de wielbasis met 21 cm te verlengen. Samen met een breder spoor voor- en achteraan en een betere gewichtverdeling, komt dit de rijstabiliteit ten goede zodat de Corvette betere slaagkansen krijgt in Europa en de Verenigde Staten. Ook in de VS beseffen de constructeurs dat veel Amerikaanse sportwagenfanaten de meer sportieve “Europese” ophanging (en dus een betere wegligging) verkiezen boven het zwalpende Amerikaanse rijgedrag.

Amerika is immers de belangrijkste afzetmarkt van Jaguar en Porsche, terwijl ook BMW en Mercedes-Benz daar hoog scoren. Met de nieuwe Corvette speelt Chevrolet in op deze trend, door de wegligging van de “Vet” een Europees tintje mee te geven. Dat deze sportwagen desondanks niets aan rijcomfort inboet, is een knap huzarenstukje van de ingenieurs en motorspecialisten.

De Corvette 1997 beschikt over een super-complete standaarduitrusting met comfort- en veiligheidsvoorzieningen zoals twee grote airbags, ABS en tractiecontrole, cruise control, automatische klimaatregeling, elektrisch verstelbare lederen kuipstoelen, elektrisch bediende ruiten en spiegels, een boordcomputer en een uitneembaar Targa-dakpaneel.

PATRICK OP DE BEECK

Chevrolet Corvette 1997 Europese wegligging, Amerikaans comfort en dito veiligheid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content