Amateurs op Bethpage Black

Golf Digest organiseert voor de tweede keer zijn reality competition.

Het Amerikaanse magazine Golf Digest nodigt ook dit jaar een lezer uit voor een flight met drie bekendheden. Hun opdracht: onder de honderd slagen blijven op het parcours van de US Open, waar de professionals het straks tegen elkaar opnemen. Het evenement ontsnapt niet aan de camera’s van NBC, dat de reportage op de laatste dag van de Open zal uitzenden.

Het idee voor dit initiatief vloeide voort uit een uitspraak van Tiger Woods, kort voor de US Open van 2007 in Oakmont: “Op dit soort terrein blijft iemand met handicap 10 onmogelijk onder de 100.”

In juni 2008 diende ene John Atkinson, die na een selectie was overgebleven en handicap 8 had, op Torrey Pines inderdaad een kaart in van 114. Bij de bekendheden had acteur en zanger Justin Timberlake (handicap 6) 98 slagen nodig, haalde televisiester Matt Lauer (handicap 6) precies 100 en zette footballspeler Tony Romo (handicap 2) een sterke 84 neer.

Deze keer zoekt Golf Digest dus opnieuw naar een amateur die het gras van Bethpage Black zal betreden in het gezelschap van de vroegere basketgod Michael Jordan en twee andere bekende Amerikanen, voor wat de tweede US Open Challenge wordt genoemd. De organisatoren wilden vier amateurs met een handicap onder 10 vinden, op basis van een mailtje met maximaal zes woorden. De redactie kreeg 73.581 mails tegenover 56.374 vorig jaar. De eerste schifting gebeurde op basis van de mail, waarna nog 581 kandidaten overbleven. Dan werd het technische potentieel bekeken en bleven nog 81 kandidaten over. Een nieuwe selectie in de vorm van een onderhoud met de redactie van Golf Digest resulteerde in een restgroep van elf kandidaten die een paar dagen mochten doorbrengen in het centrum van de Amerikaanse PGA en daar allerlei tests aflegden: spelinzicht, persoonlijkheid, omgaan met druk en uitstraling voor de camera.

De finalisten na die selectieronden zijn Larry Giebelhausen (een 58-jarige politieofficier met handicap 8 die schreef ‘I’m a cop, I’ll shoot low!’), Dale Mathhews (een 55-jarige internist met handicap 4 die schreef ‘I’m a doctor. I understand pain’), Bob Ray (53 jaar, brandweercommandant, handicap 8, ‘Fire chief burns up the course’) en Philippe de Kerillis (39 jaar, spoedarts, handicap 8, ‘Emergency doctor ready for Bethpage trauma’). De lezers van Golf Digest kozen uiteindelijk voor politieofficier Larry Giebelhausen. Hij kreeg ruim 30 procent van de stemmen. (T)

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content