ALTIJD MAAR EXCUSES

Tiger Woods, ondertussen teruggevallen naar de zestiende plaats in de wereld, doet tegenwoordig niets anders dan zich te excuseren. Een jaar geleden deed hij dat ook al, toen vanwege het schandaal waaraan zijn huwelijk ten onder ging. Nu wil hij zich voor iets anders verschonen: omdat hij tijdens de laatste ronde van de Dubai Desert Classic op de green spuugde. Iedereen kon het zien, want het incident staat uiteraard al op Youtube: de Amerikaan gaat zitten om de lijn van een putt te lezen, draait het hoofd en doet dan wat niet hoort op een golfbaan. Dan staat hij recht, gaat de lijn van de andere kant bestuderen en probeert zijn spuugsel dan onopvallend weg te vegen met zijn club, als hij terugstapt. Natuurlijk kon iedereen het zien, en Woods kreeg dan ook een boete waarvan het bedrag niet werd bekendgemaakt. Na het toernooi bood Tiger zijn excuses aan via Twitter. “Ik weet heel goed wat wel en niet mag”, zei hij. “Maar ik dacht helaas even niet na.”

Toernooidirecteur Mike Stewart onderstreepte dat Woods de gedragscode van de profspelers niet had gerespecteerd. Maar eigenlijk had Woods meer dan een keer gespuugd, zoals commentator Ewen Murray, een vroegere pro, op TV Sky had gezien: “Woods laat zien dat hij nog altijd gedreven is en hard werkt, maar zijn persoonlijkheid heeft ook minder fraaie kanten. Hij moet dat dringend beseffen.” En zo had iedereen commentaar. “Kun je je inbeelden dat Jack Nicklaus of een andere golflegende zich zo gedraagt op het terrein”, zei Robert Lee, ex-pro, tv-consultant en directielid van de Europese Tour. “Wat een schrijnend gebrek aan klasse… Hij heeft misschien wel veertien majors gewonnen, maar hij moet dringend beseffen dat hij een voorbeeldfunctie heeft voor de jeugd.”

Ter herinnering: Electronic Arts, de producent van videogames, liet Woods vorig jaar in volle schandaalperiode niet vallen, in tegenstelling tot andere belangrijke sponsors. Maar versie 2011 van het golfgame rond Woods heeft zijn verkoop zien kelderen. Voor de volgende aflevering, die in april op de markt komt, heeft EA dan ook beslist om niet langer alleen maar Tiger op het hoesje van de game te zetten. Dat is voor het eerst in de geschiedenis van het spel. The Masters wordt de titel, met daaronder in het klein de naam van Tiger Woods.

Te meer omdat ook de resultaten uitblijven: in Dubai werd de Amerikaan pas 75ste, op zeven slagen van de Spaanse winnaar Alvaro Quiros. Tiger Woods heeft het juiste ritme nog lang niet te pakken, en stuurde op aangeven van zijn achtereenvolgende coaches (Butch Harmon, Hank Haney en nu de Canadees Sean Foley) al drie keer zijn swing bij.

JOHN BAETE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content