Als hij maar niet hoeft te tuinieren

Guido Kestens moest van zijn vorige werkgever op pensioen, maar hij kan het managen niet laten. Onlangs werd hij voorzitter van de ingenieursvereniging KVIV.

“Ik voelde me te jong om alleen nog te tuinieren,” blikt Guido Kestens (63) terug op de jaren sinds hij zijn carrière bij de textielketen C&A afsloot. Met de benoeming tot algemeen voorzitter van de Koninklijke Vlaamse Ingenieursvereniging ( KVIV) doet hij dat adagio alle eer aan. Met zijn mandaat bij de KVIV is de manager uit Westerlo immers niet aan zijn proefstuk toe. Kestens is bestuurder bij het VEV, SD Worx, Immobiliën Ceusters, Global Hotel ( Carestel), Meubelcentrale Heylen en Uitgeversbedrijf Tijd. Maar ook maatschappelijk engageert hij zich. Hij stelt zijn ervaring en netwerk ter beschikking van het VKW Brussel, de Beethoven Academie, het Rode Kruis België en nu ook de KVIV.

Kestens, van opleiding burgerlijk ingenieur, bracht een groot deel van zijn beroepsleven door bij C&A. Hij begon zijn loopbaan wel als ingenieur bij Electrabel, maar al na enkele jaren ging hij zich steeds duidelijker profileren als manager. Eerst bij de Grand Bazar van Antwerpen en, na een tussenstap bij Bell Telephone, bij C&A. Die groep werd uiteindelijk zijn biotoop: van 1969 tot 2000 was hij actief bij de kledingketen. Hij maakte er carrière en leidde de Belgische tak in de jaren negentig. De algemeen directeur had dus niet veel zin om de fakkel door te geven, maar de huisregels van de multinational zijn onverbiddelijk: de pensioenleeftijd begint op zestig jaar.

Over zijn nieuwe rol als voorzitter van de KVIV zegt Kestens: “Ik voel me nog altijd burgerlijk ingenieur en het is een eer om aan het hoofd van de vereniging te komen nu ze 75 jaar bestaat. Het mandaat is maar voor twee jaar, dus de mogelijkheden tot verandering zijn beperkt. Toch zijn het interessante tijden. In het licht van de Europese hervormingen van het hoger onderwijs moet de KVIV zorgen voor continuïteit in de verdediging van de diploma’s.”

Voorts vraagt Kestens zich af of de KVIV uitsluitend een diplomavereniging of ook een beroepsvereniging moet zijn. “Ik ben ervan overtuigd dat we in allerlei maatschappelijke en ethische dossiers een rol kunnen spelen,” zegt hij. “Ingenieurs staan dicht bij de vraag hoe de mens nieuwe ontwikkelingen kan toepassen, want ze staan aan de wieg van veel technologische innovaties.”

Guido Kestens (63).

Wordt: voorzitter van KVIV.

Vrije tijd: fietsen, skiën en klassieke muziek.

R.B.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content