“Allochtonen willen wél werken”

Nabila Aïssaoui is amper 26 maar wordt deze week gedelegeerd bestuurder van JDV, het Antwerpse privé-bedrijf dat ondernemingen en werkzoekende allochtonen dichter bij elkaar wil brengen.

Voor het eerst in haar nog jonge leven heeft Nabila Aïssaoui (26) het gevoel dat ze bij JDV zit waar ze professioneel thuishoort. Na heel wat jobhopping voelt ze zich nu als ‘bruggenbouwer’ op de arbeidsmarkt perfect in haar vel. JDV, in 2001 opgericht door de Antwerpse zakenman Jean De Vester, probeert bedrijven en werkzoekende allochtonen in elkaars armen te drijven.

Aïssaoui krijgt nu bij JDV de eindverantwoordelijkheid op haar schouders. “Ik heb na twee jaar JDV een behoorlijk netwerk weten op te bouwen in Antwerpse bedrijfskringen. En de absolute meerderheid van de allochtonen is maar wat blij dat wij – via in-house georganiseerde opleidingscursussen – het pad naar een job helpen effenen.”

De uit Marokkaanse ouders geboren Aïsssaoui leeft al 26 jaar op Vlaamse bodem en spreekt beschaafder Antwerps dan veel Antwerpenaren. Over de problematiek van allochtonen heeft ze een uitgesproken mening. “Het is een fabeltje dat ze niet willen werken. Wel is het zo dat die goesting maar toeneemt naarmate men ouder wordt. Maar zou dat bij veel Vlamingen anders zijn?”

Toch blijft ze vaststellen dat gediplomeerde allochtonen moeilijker aan een job raken dan gediplomeerde autochtonen. “Vooral allochtone jongens met een diploma staan soms nog te lang in de kou op de arbeidsmarkt,” zegt ze. “Bedrijven zitten met een soort schrik, denk ik. Allochtone meisjes met een diploma hebben dan weer minder problemen.”

Als het van Aïssaoui afhangt, zal JDV onder haar impuls de ambities wat aanschroeven. “We moeten onze puur Antwerpse cocon doorbreken, en dus ook zien of we in andere provincies aan de weg kunnen timmeren. Ik wil echt veldwerk doen bij migrantengezinnen. Daar krijgen de kinderen van hun ouders nog te vaak te horen dat ze niet mogen werken. Die mentaliteit wil ik met rechtstreekse contacten helpen doorbreken: werken verschaft kansen en leidt naar een betere integratie.”

Karel Cambien [{ssquf}]

Nabila Aïssaoui (26).

Is: de nieuwe gedelegeerd bestuurder van JDV.

Vrije tijd: reizen, lezen en zwemmen.

“De zin om te werken komt bij allochtonen gewoon wat later. Maar zou dat bij veel Vlamingen anders zijn?”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content