Allegro Moderato

Lekker en romantisch eten in het prachtige gildenhuis van de ‘onvrije schippers’.

Het eerste restaurant Allegro ma non troppo is in Aalst alom gewaardeerd vanwege het behaaglijke huiskamersfeertje. U kunt er gemoedelijk eten en drinken bij kaarslicht. Het succes was zo groot dat er een tweede moest bijkomen.

Zeven jaar geleden opende Allegro Moderato in Gent en opnieuw speelt het sfeervolle decor een voorname rol. Sinds chef-kok Norbert De Winter aan het fornuis plaatsnam – zo’n tweeënhalf jaar geleden – is er echter zo veel méér dan de bijzondere omgeving: in Allegro wordt nu ook goed gegeten…

Allegro Moderato is ondergebracht in een gebouw dat in de achttiende eeuw het gildenhuis van de ‘onvrije schippers’ was. De gevel is opgesmukt met leeuwenkoppen, dolfijnen, ankers en siervazen. De pracht en praal die binnen wordt geëtaleerd, hoeft niet onder te doen: de royale vertrekken zijn gedecoreerd met muurschilderingen van Martine Brodelet, met goud belegde plafondornamenten, Venetiaanse luchters en kasten gevuld met porselein en zilverwerk. Er klinkt operamuziek en de tafels aan het raam bieden een adembenemend mooi uitzicht over de prachtige Graslei. Contrasterend met deze lust en luxe zijn de moeilijk toegankelijke toiletten.

Chef-kok Norbert De Winter werkte maar liefst dertig jaar in het gastronomische restaurant Renardeau in Beervelde. Het restaurant brandde af en de kok kwam naar Gent, waar hij op dezelfde basis verder werkt. Wat bleef in Allegro Moderato is de bescheiden keuze aan pastagerechten en salades. Inmiddels zijn er specialiteiten bijgekomen, zoals: gebakken ganzenlever met compote van kweeperen (20 euro), tarbotmoot met snippers schorseneren en hoorn des overvloeds (28 euro), gebakken kalfszwezerik en niertjes met honing en mosterd (20 euro) en wildbereidingen, zoals fazant op Brabantse wijze (23 euro) en hazenrug ‘Arlequin’ met Giesenwildemanpeer en veenbessen, knolselder- en kastanjepuree (29 euro).

Wij kwamen vroeg op een doordeweekse avond, werden aanvankelijk aan ons lot overgelaten en zagen hoe de eetzaal zich beetje bij beetje vulde met een gevarieerd publiek. Hammousse met tomatensaus kwam als boers hapje vooraf. Wij kozen à la carte en er verscheen gegrilde babykreeft, goed gebraden en smakelijk gekruid en opgediend met pesto en raketsla (24 euro) en, als tweede voorgerecht, terrine van ganzenlever met chutney van mango en rozijnentoast (18 euro). Beide bereidingen wisten te behagen. Hoofdgerechten waren: gebakken kabeljauw met wilde paddestoelen, knoflookaardappelen en een rijke vleessaus met verse kruiden (20 euro) en zeeduivel op een bedje van pompoenrisotto met pancettaspek (25 euro). Opnieuw heerste tevredenheid aan beide zijden van de tafel. Een landelijke clafoutis met pruimen en kaneelijs (6,50 euro) sloot deze smakelijke maaltijd af.

Het glas werd die avond gevuld met een Petit Chablis, La Chablisienne 2002, een rijpe, mondvullende witte wijn die zich bij de bereidingen met vis en kreeft helemaal op zijn gemak voelde (28 euro).

Allegro Moderato

Korenlei 7

9000 Gent

%09 233 23 32

Kleine wandeling door de kaart: 45 euro; degustatiemenu: 55 euro.

Gesloten op zondag en maandag.

Kader: opulent, sfeervol en romantisch.

Onthaal en bediening: correct.

Keuken: klassieke, smakelijke Frans-Belgische kookkunst.

3 mutsjes

De beoordeling gaat van 1 tot 5 koksmutsjes.

1 = negatief – 2 = redelijk – 3 = positief – 4 = aanbevelenswaard – 5 = uitmuntend.

Pieter van Doveren n

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content