Alle voordelen van de cloud

KRISTOF COUCKE EN JAN DOBBENIE "Door gegevens digitaal uit te wisselen kunnen ze niet meer verloren gaan." © T. DE BOEVER

Vlaanderen is een trendsetter in medische beeldvorming. Na Qaelum uit Leuven kroont nu ook Dobco Medical Systems uit Zele zich tot Ambassadeur.

Kristof Coucke en Jan Dobbenie leerden de stiel kennen bij een multinational in medische beeldvorming. “We stelden vast dat de uitwisseling van medische beelden in nogal wat landen nog altijd gebeurde via een cd-rom of een dvd. Dat kon veel gebruiksvriendelijker via de digitale weg. Daarom hebben we PACSonWEB ontwikkeld”, vertelt CEO Jan Dobbenie. “PACSonWEB is een platform waarop patiënten, artsen en ziekenhuizen onderzoeken van medische beeldvorming kunnen raadplegen en uitwisselen. Een van de grote voordelen is de consolidatie en de eenvoudige beschikbaarheid van de gegevens. De service voor de artsen en de patiënten neemt sterk toe.”

“Door gegevens digitaal uit te wisselen kunnen ze niet meer verloren gaan. Voorheen werden onderzoeken vaak opnieuw uitgevoerd bij een doorverwijzing naar een ander ziekenhuis. Met PACSonWEB is dat verleden tijd. Dat is een voordeel voor de patiënt, maar het bespaart ook kosten voor de ziekenhuizen en de overheid. Bovendien waarderen artsen onze oplossing omdat ze slechts via één gebruiksvriendelijke viewer alle onderzoeken van hun patiënten kunnen raadplegen. Zo kunnen medische beelden uit verschillende ziekenhuizen eenvoudig met elkaar worden vergeleken. Dat is belangrijk voor de behandeling van een patiënt.”

Meer dan een datacenter

Jan Dobbenie is een grote aanhanger van de cloud. “In de gezondheidszorg is dat niet zo vanzelfsprekend. Er heerst in sommige landen, zoals Duitsland, nog altijd een zekere aversie tegen de cloud, maar de trend zal toch doorzetten”, meent hij. “Daarnaast is veel software voor medische beeldvorming niet ontworpen als cloudoplossing. Leveranciers hebben ook moeite om hun volledige architectuur daaraan aan te passen. Een cloudoplossing is meer dan enkel software in een datacenter zetten. Met PACSonWEB kan je snel handelen en alle voordelen van de cloud benutten. In een week kunnen wij een klant voorzien van een patiënten- of artsenportaal. Met artificiële intelligentie zullen we de voordelen van de geconsolideerde data nog meer kunnen benutten.”

Alle voordelen van de cloud

Dobco blijft niet stilstaan. Het voegt dagelijks nieuwe toepassingen toe. De focus ligt op de langetermijnopslag van medische beelden. Het platform probeert via big data, artificiële intelligentie en extra diensten een meerwaarde te bieden aan de klanten.

Internationalisering

Tot voor kort groeide Dobco Medical Systems op eigen krachten. Midden vorig jaar ging het bedrijf in zee met de durfkapitalist Fortino Capital. “Met de instap wilden we een versnelling hoger schakelen in onze groei”, legt Dobbenie uit. “Er waren meerdere redenen om voor Fortino te kiezen. Het bedrijf had al ervaring met SaaS-bedrijven ( software as a service) – denk aan Teamleader – en kan terugvallen op een enorm netwerk in de softwaremarkt. Ook oprichter Duco Sickinghe speelde een rol.”

Dobco zette de extra middelen meteen aan het werk om internationaal te gaan. “We zijn heel actief in Nederland, Noorwegen, Zwitserland en Cyprus. Binnenkort komen daar nog enkele landen bij. Onze focus ligt voorlopig op Europa, maar ook de stap naar de Verenigde Staten is niet uitgesloten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content