Alle topministers naar de winkel

Bert Lauwers redacteur

“IK HEB HEEL VEEL geleerd door naar de bakker te gaan.” Dat zei Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) begin deze week. Ze had het over hoe bakkers zich netjes aan de coronavoorschriften houden.

Helaas lijkt het er sterk op dat de toppolitici in de Nationale Veiligheidsraad, die beslist over de strategie voor de afbouw van de inperkingsregelingen voor bedrijven en sectoren, nauwelijks een voet in een winkel zetten. Hun wereldvreemdheid is verbijsterend. Laten zij soms hun schoenen herstellen? Kopen ze soms een zetel, een nieuwe douchekop of een pot verf? Laten ze ooit hun fiets herstellen of hun auto wassen in de carwash? Het zijn enkele voorbeelden van handelaars die staan te trappelen om te bewijzen dat ze de regels over social distancing en hygiëne perfect kunnen toepassen. In al die handelszaken is een veilige een-per-eenbehandeling van de klant perfect mogelijk. Uiteindelijk zullen ook die handelaars wel weer aan de slag mogen, maar de hoogdringendheid is onze beleidsmensen tot dusver ontgaan. Veel winkeliers hadden nutteloos – en in enkele gevallen fataal – inkomstenverlies kunnen voorkomen.

Veel winkeliers hadden nutteloos – en in enkele gevallen fataal – inkomstenverlies kunnen voorkomen.

Soms zou een mens graag een vlieg aan de muur zijn bij zo’n bespreking over welke sectoren weer aan de slag mogen. De rode draad in het beleid zit blijkbaar in de knoop. Je zal maar een winkel uitbaten en met lede ogen moeten aanzien hoeveel volk over de vloer mag komen bij supermarkten en grote doe-het-zelfzaken en tuincentra. Waar is de logica? We verwachten geen perfect parcours van onze politici, maar wel gezond verstand. Daarom een tip: stap uit uw ivoren toren. Vergewis u ter plaatse. Luister naar de verzuchtingen van de handelaars, die het niet meer begrijpen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content