ALLE BROWSERS GRATIS

Goed nieuws voor Internet- en intranetgebruikers. Ook Netscape begint zijn browsers gratis te distribueren en zal zelfs de broncode van de aankomende Communicator 5 gratis aan ontwikkelaars in licentie geven. Daarmee trekt Netscape officieel een streep door 13 procent van zijn omzet in een poging om zijn afkalvende marktaandeel te stutten. Concurrent Microsoft leverde zijn Internet Explorer-browser altijd al gratis bij zijn alomtegenwoordige Windows-besturingssysteem, wat erop neerkwam dat elke verkochte multimedia-pc een potentiële browsergebruiker betekende voor Microsoft – niet voor Netscape.

De aankondiging van Netscape viel trouwens samen met een schikking tussen Microsoft en het VS-ministerie van Justitie (zie ook Trends van vorige week). Microsoft heeft nu ondubbelzinnig geaccepteerd om zijn recentste versies en updates van Windows 95 ook zonder de Internet Explorer op pc’s te laten voor-installeren. Een artikel in PC Week Online ( Ziff-Davis) noemde die mogelijkheid eerder deze maand een uitstekende zaak voor bedrijven. Op basis van tests van zijn bekende PC Labs schreef het vakblad: “Microsoft zal er waarschijnlijk niet mee akkoord gaan, maar onze ervaring met Windows 95 en recente testen van Windows 98 tonen dat de besturingssystemen zonder de browser veel beter geschikt zijn voor gebruik in ondernemingen.”

De interimschikking is maar een detail in het geheel van de antitrustprocedures tegen Microsoft. Belangrijker is de beginnende spoedbehandeling van het beroep dat Microsoft heeft aangetekend tegen het decembervonnis van rechter Jackson, dat Microsoft verbood om de verkoop van Windows 95 aan pc-fabrikanten te koppelen aan de afname van zijn browser. Maar door toe te geven dat het besturingssysteem onafhankelijk van de browser kan werken, heeft Microsoft zijn basispositie – dat browser en besturingssysteem één product zijn – gevoelig verzwakt. Waarschijnlijk zal het bedrijf van Bill Gates nu een tandje bijsteken om Windows 98 nog voor de zomer als een echt geïntegreerd product uit te brengen om zo deze lichting van antitrustzaken irrelevant te maken.

Microsoft bekende een dag voor de schikking overigens een superkwartaalwinst van 1,13 miljard dollar (+53%) over een omzet van 3,59 miljard dollar (+34%).

Het bedrijf puurt meer en meer omzet uit de Windows-producten voor grotere computers, die momenteel niet geviseerd worden in de antitrustaffaires.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content