Alain Peters

Gastronomie zonder risico’s in de chique Waalse gemeente Malonne.

A lain Peters heeft zijn gelijknamige delica- tessenrestaurant in een deftige villawijk in Malonne, een hoger gelegen, residentiële gemeente op enkele kilometer van de Naamse cita-del. Vanuit Vlaanderen is Malonne te bereiken via Temploux en Floreffe.

Alain Peters is een professional die kan bogen op 35 jaar beroepservaring. Hij kreeg een opleiding in de betere Belgische en Franse eethuizen, begon in 1978 met een traiteursbedrijf en opende in 1986 zijn restaurant.

Plaats van gebeuren is een villa in het groen met een modern-klassieke of klassiek-moderne inrichting in beige tinten, opgefleurd met spiegels en chique gordijnen met bloemetjesmotief. In de eetzaal weerklinken nostalgische chansons.

Als kok heeft Alain Peters een gedegen reputatie. Hij brengt een voorzichtig geactualiseerde versie van de seizoensgebonden Franse feestkeuken. Specialiteit is in olijfolie gebraden kreeft met kruidensalade. Peters speelt op zeker; dat merk je aan de gerechten op de spijskaart en aan de selectie op de wijnkaart. Die laatste groepeert een zorgvuldige keuze correct geprijsde wijnen uit nagenoeg alle belangrijke Franse wijnstreken.

Alain Peters komt zelf de bestelling in de eetzaal opnemen. Deze 51-jarige charmeur papt graag met zijn klanten aan.

Onze keuze viel op het seizoensmenu van vier gangen (46 euro) en daar namen wij het wijnarrangement bij (20 euro). Een hongerscherpend glaasje pinot blanc 2001 van Haeffelin was het aperitief en daar kwamen hapjes van Italiaanse ham met zoete sorbet van tomaat en een stukje worstenbrood bij. Het voorgerecht was carpaccio van jonge eend met oude aceto balsamico, taartje van ganzenlever, cavaillon met sap van Granny en sorbet van watermeloen. Er was een beetje te veel zoet op het bord om optimaal van de carpaccio te genieten. Misschien was het beter geweest om de carpaccio en het taartje afzonderlijk als twee verschillende voorgerechtjes te serveren. Het voorgerecht werd begeleid door een glaasje gewurtztraminer, Domaine d’Haeffelin, Grand Réserve ’99: een fraaie, evenwichtige maar overweldigende wijn. Krokant gebakken tarbot met glazig visvlees (te lang bewaard op ijs?) volgde, opgediend met gekonfijte, zoete groenten, coulis van wortels en salade van verse kruiden. Het glas werd deze keer gevuld met een Rasteau Blanc, Cuvée Marine. Deze aangename, harmonieuze côte du rhône had het na de aromatische gewurtztraminer niet makkelijk. Op het bord verscheen duif, met in de oven gebraden borstjes en met groenten gestoofde pootjes. Het delicate vlees kreeg als gezelschap in kruidenwijn gepocheerde perzik en aardappelen Pont-Neuf. Bij het duifje kwam een rode Château de Pic, 2000, een correcte première côte de bordeaux. Vers fruit met sorbet van abrikoos, fruitsausen, ijs en een glaasje kersenlikeur vormden het zoete einde.

Alain Peters gaat met kennis van zaken te werk. Zijn royaal geserveerde gerechten zijn juist qua gaartijden en smakelijk van compositie. Wel vonden wij dat er te veel met zoete smaken was gewerkt. Wij apprecieerden de gul geschonken kwaliteitswijnen.

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content